Poslanci podpořili omezení billboardů u silnic

Praha – Poslanci dnes podpořili novelu zákona o pozemních komunikacích, podle které by měla zmizet do pěti let od českých silnic většina reklamních poutačů. Předloha také umožní zavést slevy na mýtném pro vozidla, která často využívají zpoplatněné silnice. Norma míří do hospodářského výboru a do výboru pro životní prostředí, které budou mít na její projednání měsíc místo obvyklých dvou. Sněmovna také podpořila zmírnění podmínek pro odškodnění potomků českých občanů za nemovitosti, o které přišli za války na Podkarpatské Rusi. Schvalování návrhů Ústeckého kraje na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách se ve sněmovně odkládá. Poslanci sice projednávání tzv. ústeckého balíčku zahájili, pak ale dali přednost debatě o české pomoci eurozóně.

Cílem omezení reklamy u silnic je zvýšit bezpečnost provozu. Do budoucna by mohli povolení na výstavbu reklamních zařízení získat pouze provozovatelé restaurací, benzinových čerpacích stanic, motelů a dalších zařízení, která bezprostředně souvisí se silničním provozem. Jejich poutače by ale musely být umístěny do vzdálenosti 200 metrů od provozovny. Změna se nebude týkat poutačů v obecní a městské zástavbě, kde o jejich umístění rozhodují radnice.

Billboardy představují riziko pro řidiče zejména tím, že odvádějí jejich pozornost od řízení. Podle ministerstva jsou tyto reklamní poutače nebezpečné zejména v okolí rychlostních silnic. Sociální demokrat Josef Smýkal ale varoval v souvislosti s pětiletou dobou pro odstranění reklam před možnými arbitrážemi.

Novela umožňuje získat slevu na mýtném

V případě mýtného předloha umožní zavést pro dopravce pouze jednu mýtnou krabičku pro celou Evropu. Na vznik celoevropského systému se Česko musí připravit do října 2012. Návrh na zavedení množstevních slev na mýtném odpovídá dohodě, kterou uzavřelo ministerstvo dopravy se sdružením automobilových dopravců Česmad Bohemia. Slevy jsou formou kompenzace tuzemským dopravcům za zvyšování cen mýtného v letošním a příštím roce. V případě splnění podmínek, které stanoví vláda, budou moci slevy dosáhnout až 13 procent. Kritici poukazovali na možnou diskriminaci malých dopravců.

Předloha zjednodušuje rovněž kácení jednotlivých stromů podél silnic a tratí. Jde o dřeviny, které by mohly ohrozit bezpečnost provozu, netvoří ale stromořadí. U stromořadí bude nadále nutné získat povolení ve správním řízení.

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o silniční dopravě. Norma reaguje na tři nařízení EU, která nabývají účinnosti letos v prosinci. Takzvaný silniční balíček má za cíl zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. Dalším cílem je zlepšení podmínek, podpora rovné soutěže mezi podnikateli a podpora poskytování služeb v osobní dopravě.

Tajné služby získají přístup k údajům o bankovních kontech

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila novelu zákona o bankách, která kromě jiného umožní tajným službám přístup k údajům kontech v bankách a dalších finančních institucích bez souhlasu klienta. Bude jim stačit povolení soudu. Novela také upravuje podmínky pro povolování poboček zahraničních bank ze zemí mimo EU.

Zpravodajské služby budou oprávněny požadovat poskytnutí zprávy o záležitostech týkajících se klienta, které jsou předmětem bankovního tajemství, uvádí materiál. Půjde jen o informace v rozsahu potřebném pro plnění konkrétního úkolu spadajícího do působnosti tajné služby podle zvláštního zákona. Tím, kdo má povolení vydávat, bude předseda senátu Vrchního soudu v Praze. Soud může povolit poskytování informací i na budoucí období, které ovšem bude přesně časově vymezené, nejdéle na tři měsíce s možností opakovaného prodloužení o další tři měsíce.

Reportáž Petry Tachecí o ústeckém balíčku (zdroj: ČT24)

Projednání ústeckého balíčku zatím odloženo

Ústecký kraj předložil trojici zákonných úprav v souvislosti s problémy na Šluknovsku. Kromě zákona o sociálním bydlení pro lidi v hmotné nouzi navrhl kraj také posuzovat opakované přestupky jako trestný čin a obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů. O náhradním termínu projednávání má sněmovna rozhodnout ve středu.

Hejtmanka kraje Jana Vaňhová podotkla, že návrhy mají podle průzkumu veřejného mínění v regionu devadesátiprocentní podporu obyvatel. Hejtmanka přivezla do sněmovny i petici s šesti tisíci podpisy, která balíček podporuje. Podle Vaňhové ale není ze strany ODS a vládní koalice snaha balíček přijmout. Například poslankyně za ODS Ivana Řápková se domnívá, že kvalita balíčku je nevalná.