ČT: Tři nově obvinění v kauze Toflova gangu budou stíháni na svobodě

Brno - Podle informací České televize budou tři ze čtyř nově obviněných v kauze Toflova gangu stíháni na svobodě. Jsou mezi nimi brněnský kriminalista Roman Procházka, expolicisté Roman Velecký a Stanislav Dobrovolný. Čtvrtý muž z civilního prostředímíří do vazby. V kauze je dosud kromě nově obviněných stíháno osm lidí. Šest z nich je ve vazbě.

Ve vazbě skončil pětatřicetiletý Radoslav Petr, který byl podle státního zástupce Víta Koupila členem gangu a profitoval na vydírání podnikatelů. „Účastnit se měl přímo čtyř skutků,“ řekl mluvčí Okresního soudu v Ostravě Porubě Alexandr Dadam. „Je to směšné,“ komentoval rozhodnutí soudu obviněný Petr, který je obviněný ze sedmi trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, vydírání či pomoci při zneužití pravomoci veřejného činitele.

Roman Procházka je řadový policista oddělení hospodářské kriminality. Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel v současné chvíli rozhoduje o tom, zda jej dočasně zprostí výkonu služby. Procházka by byl postaven mimo službu do doby, než se kauza vyšetří.

V kauze tzv. Toflova gangu bylo dosud stíhaných devět lidí, většinou jde o bývalé brněnské policisty. Gang údajně vydíral podnikatele. Ti byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim prý členové gangu nabídli, že zařídí za úplatky, aby byli zproštěni viny.

Šéfem skupiny byl údajně bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem. Skupina byla podezřelá z 30 korupčních kauz. V pěti z nich ale bylo na pokyn Nejvyššího státního zastupitelství stíhání zastaveno, a to pro nedostatek důkazů. Nyní je na policii, aby případně doplnila spis o další usvědčující podklady. Podle neoficiálních informací musí tým vyšetřovatelů prověřit ještě několik desítek dalších podezřelých kauz.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)