Věznice na Mírově šetří - omezuje teplou vodu i sledování televize

Mírov – Kvůli úsporám musela jedna z nejpřísnějších věznic v Česku omezit přísun teplé vody pro vězně nebo sledování televize. Káznice má totiž letos o 26 milionů korun nižší rozpočet v porovnání s loňskem. Šetření pocítili vězni i v zájmových kroužcích a projeví se i o Vánocích – místo tradičních balíčků za výhry v soutěžích se letos vězni musejí spokojit pouze s diplomem. Nedostatek financí ale dopadl i na zaměstnance věznice, letos jim vedení snížilo platy o desetinu. Jediné, čeho se úspory nedotkly, jsou bezpečnostní opatření.

„Ve vztahu k vězňům jsme omezili zásuvkové okruhy na celách, omezili jsme možnost televize či vaření kávy. Koupání jsme pro ty, co nepracují, omezili na jednou týdně, dříve to bylo vícekrát, a striktně se to dodržuje. Ti, co pracují, se mohou mýt na pracovištích,“ uvedl zástupce ředitele věznice Tomáš Keprt.   

Podle ředitele věznice Vladimíra Langa se opatření v praxi projevují tím, že věznice v zásuvkách na celách vypíná pravidelně elektřinu. Například kávu si tak mohou vězni uvařit jen ráno, v době oběda a navečer. Stejné omezení platí i pro televizi. Krize dopadla i na vybavení v zájmových kroužcích, které vězni po práci navštěvují. „V aktivitách se to také hodně omezilo, nekupujeme jim veškeré prostředky jak dříve. Dříve se například v kroužku lepení modelů nakupovaly modely, nyní se to pokrátilo na nejnižší možnou míru. Naši pracovníci si je musejí opatřit jinak,“ doplnil Keprt. Dodal, že věznice také nakupuje levnější čisticí či dezinfekční prostředky. Zlepšení ale zřejmě nenastane ani v příštím roce, Vězeňská služba totiž dostala na celorepublikový provoz zhruba 7,5 miliardy korun, prý by ale potřebovala nejméně o miliardu víc.

V mírovské věznici si nyní trest odpykává 396 vězňů, z toho šest trestů je doživotních. Je mezi nimi i nejznámější český vězeň Jiří Kajínek, který právě z této věznice před 11 lety utekl. Za mřížemi jsou z celkového počtu vězňů také tři desítky cizinců. Nejvíce jich pochází ze Slovenska, nechybějí ani zástupci Vietnamu, Uzbekistánu, Afghánistánu, Sýrie či Chorvatska. Největší část z nich si podle informací věznice odpykává trest do 15 let, více než 15 let má za mřížemi strávit 56 odsouzených. Největší počet vězňů je s výučním listem, ve věznici je ale i sedm lidí s vysokoškolským vzděláním.