Senát viní vládu z neústavnosti vojenských lékařů na Slovensku

Praha - Senát dnes hlasy levice rozhodl o tom, že vláda vysláním armádních lékařů na Slovensko porušila ústavu, neboť k tomu nebyla oprávněna. Stanovisko prosadila ČSSD, která má v horní komoře většinu. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jménem vlády pochybení odmítl, rozhodnutí označil za „politickou deklaraci“. Usnesení schválilo 35 ze 43 přítomných senátorů, neboť občanští demokraté a část členů klubu TOP 09 a STAN těsně před hlasováním na protest opustili jednací sál. Tři jejich kolegové byli proti, lidovci se hlasování zdrželi. Senátorský klub ODS pak v prohlášení uvedl, že usnesením „oranžová většina“ v Senátu převzala roli Ústavního soudu a že se „odborářské vedení Senátu“ chová v rozporu s ústavou a zákonem o jednacím řádu horní komory.

Hlasování předcházel zhruba hodinový spor o to, zda vláda rozhodovala v souladu se svými pravomocemi. Podle Vondry kabinet vyslal vojenské lékaře v souladu se svými ústavními pravomocemi na vojenské cvičení, které bylo pod názvem Slovenské zdraví 2011 dohodnuto se slovenskou stranou. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier namítl, že žádné cvičení nebylo plánováno a bylo dodatečně „vykonstruováno“. Každý v této zemi ví, že to žádné vojenské cvičení nebylo, přidal se předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Senátor ČSSD Jiří Dienstbier: „Takový postup je nepřijatelný. Vláda nemůže účelově vysílat vojenské jednotky do zahraničí pod záminkou vojenského cvičení, když reálný důvod je jiný.“

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD): „Každý ví v této zemi, že to žádné vojenské cvičení nebylo.“

Třicet vojáků bylo na Slovensko vysláno na žádost tamní vlády, aby pomohli řešit krizi po hromadných výpovědích slovenských lékařů kvůli neuspokojeným mzdovým požadavkům. Armádní lékaři byli na Slovensku pět dní. Slovenské vládě se mezitím podařilo dosáhnout s lékaři dohody o růstu jejich platů. Vysláním vojáků se věcně zabýval také senátní výbor pro obranu, který tuto misi doporučil vzít standardně na vědomí.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod