IKEM plánuje více transplantací

Praha - Nový šéf Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman chce zvýšit počty transplantací srdcí, ledvin a dalších orgánů. Zdravotní pojišťovny to podle něho nebude stát víc, IKEM ušetří slevami za nákup materiálu. Například s firmou KardioPort už dohodl pro příští rok slevu 16 procent, o dalších slevách bude jednat. Herman o tom informoval při příležitosti sta dnů ve funkci ředitele největšího transplantačního a kardiovaskulárního centra v ČR.

IKEM nyní provádí 58 procent transplantací v ČR, kapacity má podle Hermana až na 70 procent, tím se stane národním transplantačním centrem. „Předkládáme zvýšení počtu výkonů, protože to pacienti na čekacích listinách vyžadují. Abychom toho docílili, byli bychom moc rádi, kdyby peníze, které jsme ušetřili slevami na materiálech a činnosti kardiocentra, nebyly převedeny na účet pojišťoven, ale vráceny pacientům do transplantační péče,“ řekl ředitel.

Pro pojišťovny bude podle něj transakce „neutrální“, ušetřené peníze vrátí na jiný program. Tak to podle Hermana bylo už dřív, IKEM z výnosu kardiocentra kryl nedostatek peněz pro jiná pracoviště institutu. „Smyslem je zrovnoprávnění center, aby si každé hospodařilo za svůj rozpočet,“ shrnul.

IKEM připravil pro pojišťovny návrh „balíčkových“ cen, zahrnují náklady na přípravu pacienta k transplantaci, její provedení i návaznou péči. Třeba za transplantaci ledviny by IKEM měl mít 450 000 korun. Chystaná úhradová vyhláška dává nemocnicím možnost sjednat si na část péče individuální ceny, toho chce ředitel využít.

Pokud pojišťovny přistoupí na tyto návrhy, garantuje IKEM v příštím roce 200 transplantací ledvin, 75 transplantací jater, 50 transplantací srdce a 35 transplantací slinivky. Celkem 360 transplantací za 360 milionů korun.

Herman vede IKEM od 3. října po odvolaném Janu Malém. Zvítězil ve výběrovém řízení vyhlášeném ministrem Leošem Hegerem (TOP 09). Ministr uvedl, že tak chce personálně stabilizovat IKEM a získat pro něj novou legitimitu.

Malému vytýkala média čtyřletou zakázku pro KardioPort na nákup kardiostimulátorů a dalšího speciálního materiálu. IKEM se dostal na přední stránky novin i kvůli nejasnostem kolem mnohamilionových majetků svých manažerů. Psalo se o něm i v souvislosti s údajným plagiátem vědecké práce dvou jeho pracovníků, z opisování byl nařčen Jiří Froněk. Ředitel ho jmenoval šéfem transplantační chirurgie až poté, co nařčení vyvrátila komise Univerzity Palackého v Olomouci.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod