Mečl: Grygárek na funkci státního zástupce rezignovat nehodlá

Praha - Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek nehodlá rezignovat na funkci státního zástupce. Informoval o tom šéf vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze Stanislav Mečl, který se s Grygárkem kvůli jeho údajné rezignaci nedávno dostal do sporu. Mečl v pondělí uvedl, že ho Grygárek informoval o svém úmyslu na funkci státního zástupce rezignovat. Jeho náměstek to však v zápětí popřel. Proto jej nyní požádal o písemné stanovisko. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes řekl Českému rozhlasu (ČRo), že Grygárek je sice sporná osoba, ale přesto do situace na VSZ nebude zasahovat.

„S panem náměstkem jsem se cíleně nesešel, neboť bych rád předešel dalším problémům s interpretací toho, co řekl, či neřekl,“ uvedl Mečl. Podle něho stále pokračuje šetření týkající se postupu jeho náměstka v některých trestních kauzách. Na základě jeho výsledků pak Mečl rozhodne o dalším postupu. V ČT však v pondělí řekl, že návrh na odvolání Grygárka podá.

Napětí mezi oběma představiteli VSZ panuje přinejmenším od minulého týdne, kdy šéf VSZ vyzval svého náměstka k rezignaci kvůli kontaktům s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Grygárek to tehdy odmítl.

Mečl prý zjistil, že v době, kdy měl jeho nynější podřízený na starosti úsek trestního řízení, se VSZ zabývalo pěti případy, které se k Janouškovi vztahovaly. Grygárek mu však tehdy řekl, že nevidí ke své rezignaci důvod a podotkl, že státní zastupitelství nikdy nevedlo proti Janouškovi trestní řízení. Mečl mu prý nepředložil žádné důkazy o jeho pochybení nebo neprofesionálním jednání.

Grygárek pravděpodobně figuruje také jako jeden ze žalobců VSZ, kteří protahovali kauzu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vyplynulo to ze závěrů kontroly zaměřené na spolupráci státních zástupců se švýcarskými vyšetřovateli. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v úterý uvedl, že proti některým státním zástupcům má být vyvozena kárná odpovědnost. Nyní je na nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi, zda a na koho, kárné žaloby podá.