Škatulata v čele sněmovních výborů: John, Vidím a Sobotka

Praha - V čele sněmovních výborů budou nově předseda VV a exministr vnitra Radek John, Jan Vidím (ODS) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. John povede bezpečnostní výbor, Vidím branný výbor a Sobotka mandátový a imunitní výbor. Volba se uskutečnila na dnešních zasedáních výborů, předsedy musí ještě potvrdit sněmovna.

Branný výbor a bezpečnostní výbor vznikl rozdělením branného a bezpečnostního výboru, který vedl František Bublan (ČSSD). John porazil ve volbě šéfa bezpečnostního výboru Bublana, Vidím ve volbě do čela branného výboru sociálního demokrata Antonína Seďu. Johna v čele výboru kritizuje opozice. Podle ní jde o trafiku pro neúspěšného ministra.

John se proti tomu ohradil, spojený branný a bezpečnostní výbor podle něho nebyl funkční, a původní záměr ušetřit se tak minul účinkem. „Udělali jsme hrubou chybu, že jsme po volbách bezpečnostní a braný výbor spojili,“ uvedl dnes v Interview ČT24. „Oba výbory mají tolik práce! Podívejte se, co se děje v policii, jak vypadá boj s korupcí, jak vypadají spory o reformu. Výbor nemá čas se zabývat tímhle a ještě armádou. Fyzicky nemá čas to dělat a poslanci z braně-bezpečnostního výboru chodí a říkají 'Rozdělte to'.“

Radek John:

„Místo jednoho třicetičlenného tělesa, které se ani nevejde do místnosti a má se zabývat dvěma významnými rezorty, bude patnáct lidí na plný úvazek na jeden rezort a patnáct na druhý.“

Místopředsedy bezpečnostního výboru budou Ivana Řápková (ODS), Roman Váňa (ČSSD), Zdeněk Bezecný (TOP 09 a Starostové) a David Kádner (VV). Zástupci šéfa branného výboru byli zvoleni Jana Černochová (ODS), Václav Klučka (ČSSD), Václav Horáček (TOP 09 a Starostové) a Alexander Černý (KSČM).

Předsedové výborů berou zhruba o 22 700 korun více než poslanci bez funkce, jejichž plat je 55 900 korun, tedy 78 600. Plat místopředsedů výborů je 72 450 korun. John dnes však v ČT24 uvedl, že je pro zrušení příplatků, a to jak pro předsedy výborů, tak podvýborů.

Benda místo Peake

Už minulý týden volil nového předsedu ústavně-právní výbor. Stane se jím po potvrzení sněmovnou Marek Benda (ODS). Benda výbor několik měsíců formálně vede od doby, kdy skončila ve funkci předsedkyně Karolína Peake (VV), která se stala vicepremiérkou. Novou místopředsedkyní bude Jana Suchá (VV).

Sobotka nahradí Jeronýma Tejce (ČSSD), který se vzdal předsednictví výboru potom, co byl zvolen do funkce šéfa poslanců ČSSD. V ní vystřídal právě Sobotku.