Pospíšil: Nejvyšší žalobce Zeman nechyboval

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechyboval při podání dovolání proti zprošťujícímu verdiktu pražského vrchního soudu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyslovil dnes tento názor v pořadu 20 minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Podnět k podání kárné žaloby na Zemana podal ministrovi bývalý vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula. Zeman podle Rampuly postupoval neodborně, když dovolání nechal za sebe podepsat svým prvním náměstkem Igorem Střížem.

„Pokud právní analýza potvrdí můj první dojem, nejedná se o kárné provinění. Jeví se mi to spíše jako střet dvou právních názorů na to, kdy může nejvyššího státního zástupce při podepisování důležitých dokumentů zastoupit jeho náměstek, a kdy ne,“ řekl rozhlasu Pospíšil. Resort se však podle něj určitě k podnětu vyjádří, stanovisko budou zpracovávat experti ministerstva.

Rampulův podnět se týká případu, v němž pražský městský soud v červnu 2010 uznal Tomáše Linharta vinným z pokusu o podvod a Danielu Hoškovou z pomoci k pokusu o podvod. Vrchní soud v Praze letos v lednu oba obžaloby zprostil. Proti pravomocnému verdiktu podalo Nejvyšší státní zastupitelství dovolání. Místo Zemana jej však údajně v rozporu se zákonem podepsal jeho náměstek Stříž, a Nejvyšší soud (NS) je tak odmítl s tím, že ho nepodala oprávněná osoba.

NS uvedl, že dovolání podle zákona podává zásadně nejvyšší státní zástupce. Zastoupit ho mohou jeho náměstci pouze v případě, že mu v tom brání podstatná překážka, jako například smrt, nemoc nebo dlouhodobá zahraniční cesta. To se ale podle NS nestalo.

„I na Nejvyšším soudu však měly jednotlivé senáty na tuto spornou věc různé názory,“ zdůraznil ministr. Pro podání kárné žaloby by podle něj musel Zeman spáchat úmyslně či z nedbalosti nějaký delikt. To se prý nestalo. „Pokud má někdo odůvodněný právní názor, ale nakonec je většinový názor jiný, nemá to být důvodem pro kárnou žalobu. Tím bychom popírali nezávislost justičních orgánů,“ míní. Rampulův podnět však Pospíšil nevnímá jako mstu za odvolání z funkce vrchního státního zástupce. „Já naopak vítám, že se na nás obrátil. Je to důkazem jeho osobního zájmu o fungování soustavy,“ sdělil Radiožurnálu.

Vydáno pod