Správní rada VZP podržela Horáka i Šnajdra

Praha - Věci veřejné neprosadily do programu dnešní správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) návrh odvolat ředitele pojišťovny Pavla Horáka a šéfa rady Marka Šnajdra (ODS). Proti byli zástupci ministerstva zdravotnictví, ODS a TOP 09. Podpora sociálních demokratů a komunistů k prosazení bodu nestačila.

VV podaly kvůli hospodaření VZP a projektu elektronických zdravotních knížek (IZIP) jedno trestní oznámení na neznámého pachatele a druhé na ředitele Horáka, předsedu správní rady Šnajdra a předsedu dozorčí rady Josefa Kantůrka. Zároveň strana podala na finančním ředitelství v Praze podnět na provedení finanční kontroly v pojišťovně.

Podle poslance Radima Vysloužila (VV) Horák v projektu pochybil. Jeho manažerské selhání prý vyplývá z auditu projektu IZIP, ale i z jeho jednání. „Úmyslně neinformoval správní i dozorčí radu VZP o základních skutečnostech týkajících se projektu. I když má VZP nadpoloviční většinu akcií IZIP, o projektu sama rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích bude totiž potřeba dvoutřetinová většina. Tato podmínka je zakotvena ve stanovách firmy IZIP, které se změnily letos v srpnu. Pan ředitel Horák o tom věděl, členům správní rady to ale neřekl,“ uvedl Vysloužil.

IZIP
Zdroj: ČT24

Podle Vysloužila se navíc Horákovi s velkou pravděpodobností nepodaří podepsat dodatky smluv, podle nichž by bylo možné vypovědět smlouvy mezi VZP a IZIP s šestiměsíční lhůtou už v pololetí příštího roku. Zatím smlouvy mezi VZP a firmou platí do roku 2015. VZP si pořídila 46 procent akcií IZIP, celkem jich tak má 51 procent. Koupi schválila správní rada pojišťovny. Zbylých 49 procent cenných papírů drží neznámá švýcarská firma eHI eHealth International.