Konec nečinnosti. Státní fond kultury má novou radu

Praha - Státní fond kultury bude moci opět fungovat. Sněmovna dnes zvolila všech 13 nových členů jeho rady, které navrhl odcházející ministr kultury Jiří Besser (STAN). Rada fondu nebyla obsazena pět let, všechny dosavadní snahy o nápravu tohoto stavu skončily nezdarem a fondu hrozilo zrušení pro nedostatek finančních prostředků. Situaci změnila až letos schválená novela, podle níž fond bude dostávat výnosy z reklamy vysílané veřejnoprávní televizí na programu ČT2.

Do rady Státního fondu kultury nyní zasedne mj. rektor hudební fakulty AMU Jiří Hlaváč, předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček, režiséři Miloš Horanský a Rudolf Adler, ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil nebo ředitel Městského divadla v Jablonci nad Nisou Pavel Žur. Mezi jejich kolegy patří například ředitelka organizace ProCulture Marta Smolíková, intendant Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon a tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková.

Fond byl založen v roce 1992 s cílem vytvořit silný finanční zdroj, který by byl nezávislý na státním rozpočtu a podporoval by významné kulturní projekty. To se však nikdy nestalo, fond byl po celou dobu existence v podstatě bez prostředků. Příjmy fondu měly pocházet z loterie Lotynka, projekt ale zkrachoval a fond se kvůli němu silně zadlužil. Dluh splácí z příjmů z Domu U Černé Matky boží. Ročně tak měl fond na podporu kulturních projektů jen šest milionů korun z příjmů z nájmu Národního domu na Vinohradech. Peníze ale fond nevyplatil, protože neměl radu.

Brdečková do fondu na podporu kinematografie

Sněmovna také zaplnila tři neobsazená místa v radě Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Novými členkami se staly na Besserův návrh filmová kritička, novinářka a spisovatelka Tereza Brdečková, dramaturgyně Zuzana Kopečková a scenáristka Eva Tomanová.