Besser dnes oficiálně končí v Nečasově vládě

Praha - Prezident Václav Klaus dnes přijme demisi odstupujícího ministra kultury Jiřího Bessera (STAN). Tím tak oficiálně skončí v Nečasově vládě. Besser úřadoval do čtvrtka, aby se mohl účastnit jednání legislativní rady vlády o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.

V čele ministerstva kultury by ho měla nahradit poslankyně hnutí STAN Alena Hanáková, kterou vybralo vedení strany spolu s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. O jejím vládním angažmá rozhodne Nečas.

Besser oznámil odchod z kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

„Zubař, který nerozumí kultuře“

I to mohl Jiří Besser slyšet, když například zaměstnanci Státní opery a Národního divadla protestovali proti sloučení obou institucí. Terčem kritiky byl třeba i pro své personální rozhodnutí ve výběru nového šéfa Národní galerie Vladimíra Ressla nebo odvolání Vladimíra Opěly z čela Národního filmového archivu.

Besserovi zastánci obvykle připomínají přípravu zákona o kinematografii, návrat dirigenta Jiřího Bělohlávka do čela České filharmonie nebo výrazný posun v majetkovém vyrovnání státu s církvemi.