STEM: Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD

Praha - Pět politických stran včetně KDU-ČSL by se nyní dostalo po Poslanecké sněmovny. Z prosincového průzkumu agentury STEM rovněž vyplynulo, že pozice vládních stran oslabila, ztratila i ČSSD. Naproti tomu KSČM a zmínění lidovci od listopadu posílili. Nejvíce křesel, 80, by nyní získali sociální demokraté. ODS by jich měla 44, komunisté 37, TOP 09 by měla 32 a KDU-ČSL sedm.

Proti listopadovému průzkumu by tak ČSSD měla o jeden mandát méně, ODS o pět a TOP 09 o tři méně. Komunisté si naopak o dvě křesla polepšili.

Podle stranických preferencí by ČSSD volilo 24,6 procenta lidí, druhá ODS získala 13,7 procenta preferencí, komunisté 12,5 procenta a TOP 09 deset procent. Lidovce podle tohoto modelu preferují čtyři procenta lidí. Stranické preference ale ukazují rozložení politických sympatií mezi všemi dotázanými, tedy i těmi, kteří nejsou rozhodnuti nebo nejsou ochotni žádnou stranu vůbec jmenovat. Po přepočtu u rozhodnutých voličů by KDU-ČSL ale dosáhla přesných pěti procent, uvedla agentura.
 
Je však nutné počítat se statistickou chybou, která je u menších stran plus minus 1,5 procentního bodu a u větších kolem 2,5 bodu.

Vydáno pod