Betlémské světlo je v Praze, od skautů ho převzal arcibiskup Duka

Praha - Jeden z novodobých symbolů Vánoc, betlémské světlo, přivezli dnes skauti do katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Tam od nich světlo převzal arcibiskup Dominik Duka. „Tohle světlo nám říká, že není nikdy zapotřebí mít obavy, že by tma zvítězila nad světlem, že by zlo přemohlo dobro,“ řekl arcibiskup. Lidé si mohou do katedrály přijít připálit svíce a připomínku blížících se Vánoc si odnést domů. Od zítřka začnou skauti světlo rozvážet po celé republice.

Skupina skautů přinesla světlo do katedrály v dřevěné lucerničce. Společně se zástupci Českého rozhlasu ho předali do rukou pražského arcibiskupa Dominika Duky, který mu požehnal. „Panovala slavnostní atmosféra. Pro nás je to velká událost, když se světlo z Betléma dostane do Čech,“ řekla mluvčí českých skautů Anna Lukešová. Nyní ho budou skauti a skautky rozdávat na různých místech Prahy, například na náměstí Míru budou mít v sobotu mezi 13. a 18. hodinou stánek.

Zde bude také fungovat „betlémská pošta“. Zájemci u ní zdarma dostanou pohled orazítkovaný obrázkem světla, který budou moci přímo na místě odeslat. Zapálit si svíčky bude také možné v ústředí Městské knihovny na Mariánském náměstí. Kompletní seznam míst po celé republice, kam si budou moci lidé pro světlo z Betléma přijít, najdete na speciálních webových stránkách.

Světlo pochází přímo z Betléma, tedy místa, kde přišel na svět Ježíš Kristus. Do České republiky odtamtud přicestovalo přes Vídeň, kam si pro něj dojeli skauti z Brna. Již minulý týden se rozhořelo v katedrále sv. Petra a Pavla.

Tradice šíření betlémského světla začala v roce 1986 v Rakousku jako sbírka, kterou na pomoc postiženým dětem uspořádal linecký rozhlas. Do Česka se dostala po pádu komunismu v roce 1989 a od té doby zájem o betlémské světlo mezi lidmi každým rokem roste. Motto letošního rozvážení betlémského světla, snad s ohledem na finanční krizi, zní „lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo“.

Vydáno pod