Policejní odboráři prý v lednu opustí ČMKOS

Praha – Odborová centrála nejspíš zažívá štěpení. Z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) totiž k 1. lednu s největší pravděpodobností vystoupí policejní odboráři. Důvody, které je k tomu vedou, jsou prý především ekonomické a organizační. Informaci přináší dnešní vydání Lidových novin.

Šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek nechtěl důvody odchodu z centrály příliš komentovat. „Rozhodli jsme se na základě ekonomických a organizačních důvodů,“ uvedl.

Odchod policejních odborářů bude pro ČMKOS nepříjemný. V konfederaci totiž patřili k těm vlivnějším. Právě oni zorganizovali květnový protest proti snižování platů, kterého se zúčastnilo asi 40 tisíc lidí.

Mezi odboráři se podle listu spekuluje i o odchodu horníků, tedy svazu s 21tisícovým členstvem. Jejich předseda Jan Sábel to však popřel. Podle místopředsedkyně ČMKOS Radky Sokolové masový odliv členů z centrály nehrozí. „Jednotlivé svazy vnímají konfederační uspořádání jako přínosné,“ sdělila Sokolová.

Z ČMKOS naposledy v roce 2005 vystoupil odborový svaz pracovníků dopravy. Ještě o sedm let dříve konfederaci opustil svaz železničářů.