Zlatá neděle je tady, do Vánoc nezbývá ani týden

Praha – Do Vánoc zbývá necelý týden, dnes se slaví čtvrtá neděle adventní, nazývaná také zlatá. Tradice říká, že je čas zapálit čtvrtou, a tedy poslední svíci na adventním věnci. Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru, který letos připadne na sobotu.

Slovo advent pochází z latinského slova adventus - příchod. Pro křesťany advent představuje očekávání příchodu Ježíše Krista a přípravu na oslavu jeho narození, na Vánoce. Adventní doba, jejíž barvou je fialová, má charakterizovat ztišení a rozjímání a těšení na oslavy příchodu Ježíše Krista v Betlémě. V dnešní době ho symbolizuje i předvánoční shon v obchodech, smýčení domácností a pečení cukroví.

Podle církevního pojetí je adventní doba obdobím velkého očekávání a nadějí, že Bůh splnil své přísliby dané už starozákonním věřícím a poslal Ježíše Krista na svět. O adventu by si lidé měli dát do pořádku své svědomí ve vztahu k Bohu i k druhým lidem a šířit kolem sebe naději a radost. „Zamysli se nad tím, co prožíváš, jak žiješ svůj život, a třeba aktivně nabídni sám sebe, abys pomohl jiným,“ nadnesl hlavní poslání předvánočního času duchovní správce Blatnice pod sv. Antonínkem Zdeněk Stodůlka.

„Advent je radostný proto, že všichni víme, že existuje radost, existuje i prožitek štěstí a že není tak daleko,“ říká pražský arcibiskup Dominik Duka. „V Betlémě to vůbec neměli jednoduché. To byla horší krize, než jakou prožíváme. Přitom je to tak krásný okamžik, že nás oslovuje už dva tisíce let,“ dodal. Věřící mohli čtvrtou adventní neděli oslavit třeba účastí na adventní mši, kterou bude v chrámu sv. Víta v Praze sloužit nový vatikánský velvyslanec Giuseppe Leanza.

4. adventní neděle (zdroj: ČT24)

Poslední adventní neděle již tradičně patří kulturním a charitativním akcím. Dopoledne se konala v chrámu sv. Víta adventní mše, kterou sloužil nový vatikánský velvyslanec Giuseppe Leanza. Na mnoha místech republiky se konají charitativní vánoční bazary nebo adventní koncerty. Bohatý program nabízejí o zlaté neděli i české památky. Například lednický zámek přichystal netradiční prohlídky – návštěvníci se mohou pokochat vánoční výzdobou. Hrady a zámky budou lákat návštěvníky i po Štědrém dnu.