Policie zadržela kradené Fillovy obrazy, má i podezřelé

Ústí nad Labem - Policie zadržela šest podezřelých, kteří se údajně podíleli na krádežích v muzeích a galeriích. Zajistila i všechny čtyři odcizené obrazy Emila Filly. Dva zadržení jsou obviněni z krádeže a hrozí jim až deset let vězení. Další čtyři osoby policie obvinila z podílnictví, mohou jít do vězení až na osm let. Novinářům to dnes řekli policisté. Díla Emila Filly v hodnotě téměř 80 milionů korun byla ukradena ze zámecké galerie v Peruci na Lounsku v polovině listopadu. Obrazy jsou podle ředitelky galerie v Peruci Alice Štefančíkové v dobrém stavu. Podle policistů jde zřejmě případ mnohem dál a mohly by být nalezeny ukradené cennosti i z jiných muzeí a galerií.

Dva muže z Královéhradecka policie podezírá přímo z krádeže obrazů, ostatní čtyři obvinění se měli podílet na prodeji obrazů. „První z nich se jim podařilo prodat za 250 tisíc korun,“ řekla dnes novinářům kriminalistka Helena Pšeničková s tím, že všechny obrazy nabízeli pachatelé na černém trhu značně pod cenou. Policie původně zadržela o dvě osoby více, poté je ale propustila a jsou v případu vedeni jako svědci. Kriminalisté nyní ověřují podezření, že zloději mají na svědomí více krádeží uměleckých děl. „Dva z nich, kteří měli provést samotné vloupání i do pamětní síně Emila Filly, jsou obvinění z trestného činu krádeže. Ostatní jsou obviněni z trestného činu spolupodílnictví,“ uvedla policejní mluvčí
Šárka Poláčková.    

Rozsáhlé pátrací akce se o uplynulém víkendu účastnilo asi 130 policistů z Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Podle policie byla většina z podezřelých za majetkovou trestnou činnost odsouzena už v minulosti, což policii pomohlo při pátrání po nich. Podle policistů se dva podezřelí do galerie nevloupali na objednávku. Pro svůj lup se totiž marně snažili sehnat kupce, což díky mediální pozornosti veřejnosti poskytlo stopu policii.

Podle ředitelky galerie Štefančíkové jsou obrazy v až nečekaně dobrém stavu. „Obrazy teď dáme na určitou dobu do karantény, takže budou ve zvláštní místnosti. Pak je vyčistíme a prohlédne je odborný restaurátor,“ popsala další kroky Štefančíková. Zda se obrazy vrátí do zámku v Peruci, zatím není jasné, rozhodnout musí Ústecký kraj. „My se musíme poradit se zřizovatelem. Vyvoláme schůzku a budeme řešit budoucnost pamětní síně Emila Filly a zámku v Peruci,“ dodala.

Z Fillovy pamětní síně v Peruci zmizely obrazy Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946).

Podle některých odhadů by díla mohla mít dohromady cenu 50 až 80 milionů korun. Obrazy ale nebyly pojištěné, prý by to bylo příliš drahé. Podle odborníků byly po krádeži prakticky neprodejné. Policie po nich vyhlásila celostátní pátrání a upozornila i kolegy v zahraničí. Krátce po krádeži se pak našly v ovocné aleji nedaleko Peruce rámy z obrazů.