Havlův pohřeb bude v pátek v poledne, průvod v prvorepublikové tradici

Praha – Státní pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla bude v pátek 23. prosince v poledne v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Dohodli se na tom Havlova manželka Dagmar a prezident Václav Klaus. Naposledy se s ním přijede rozloučit celá řada světových osobností. Dorazit by mohli Hillary a Bill Clintonovi či prezidenti Rakouska, Německa a Polska. Středeční smuteční průvod bude s vojenskými poctami v duchu prvorepublikových tradic. Na přání rodiny bude Havlovo tělo zpopelněno.

Rakev se zesnulým Václavem Havlem je nyní v kostele svaté Anny, který by měla ve středu v ranních hodinách opustit a bude za vojenských poct přenesena do Vladislavského sálu na Pražském hradě. Tam proběhne státní akt za přítomnosti státních činitelů a představitelů veřejného života, potvrdil České televizi arcibiskup Dominik Duka.

Dříve než do Vladislavského sálu však bude Havlova rakev převezena do kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici, nedaleko Pražského hradu. Odtud pak povede trasa smutečního průvodu na Pražský hrad. Účastnit se jí bude hudba hradní stráže, 50 historických praporů a 18 současných – těch, které armádním útvarům propůjčil právě Václav Havel. Následuje asi 180 vojáků, lafeta s rakví, rodina, ústavní činitelé, velení armády, další vojáci a čestná stráž.

Často se připomíná, že by měl Havlův pohřeb navázat na prvorepublikové tradice. V roce 1937, když zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, táhly koně lafetu, jež bude nyní symbolickým pojítkem mezi oběma státníky. Havlova rakev totiž s nejvyšší pravděpodobností pojede na stejné lafetě.

„Pohřeb jako takový má být v pátek. V dopoledních hodinách bude rakev vojskem přenesena do katedrály sv. Víta a kolem 12. hodiny bude zahájena zádušní mše – rekviem,“ dodal Duka s tím, že při této bohoslužbě bude hlavním celebrantem, a to jak na přání rodiny, tak i z hlediska úřadu. „Závěr obřadu povede tzv. kondukt pan biskup Václav Malý, a to nejen z titulu probošta svatovítské kapituly, ale také z hlediska duchovního, neboť byl po celá léta a zejména v období Charty 77 a listopadového týdnu nejužším spolupracovníkem Václava Havla,“ doplnil Duka.

Na závěr bohoslužby promluví i význační smuteční hosté, počínaje prezidentem republiky. Mše bude mít jinak obvyklý průběh jako za každého jiného zesnulého. Na přání rodiny i z technickým důvodů bude podle Duky následovat obřad v krematoriu a po Vánocích proběhne uložení urny.

  • Loučení s Václavem Havlem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3130/312987.jpg
  • Pieta za Václava Havla autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3130/312947.jpg
  • Rakev s Václavem Havlem autor: Stanislav Zbyněk , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3130/312938.jpg
  • Lidé podepisují kondolenční listy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3130/312924.jpg

Do Prahy se sjedou světoví státníci

Do Prahy se chystá i rakouský prezident Heinz Fischer. Polsko by mohl zastupovat prezident Bronislaw Komorowski či premiér Donald Tusk. Z Německa by mohla přicestovat kancléřka Angela Merkelová či prezident Christian Wulff. Účast přislíbil i Bill Clinton s manželkou. „Máme zprávu od Hillary Clintonové, která počítá s tím, že by přiletěla,“ řekla pro ČT24 tajemnice Václava Havla Simona Tančevová. 

Na pohřeb by kromě polského prezidenta rád zavítal i bývalý polský prezident Aleksander Kwasniewski, který o Havlovi hovoří jako o svém příteli. O cestě do Prahy na poslední rozloučení velmi vážně uvažuje rovněž další bývalý polský prezident Lech Walesa. Rozloučit se s Havlem chtějí i jeho polští přátelé především z Wroclawi, ze sídla česko-polské Solidarity.

Účast většiny státníků zatím ještě není potvrzena. Pro vypravení státního pohřbu vznikl výbor složený ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů - prezidenta, šéfů obou parlamentních komor a premiéra. 

Široká veřejnost by měla mít přístup na státní pohřeb

V novodobé historii je státní pohřeb jevem nevídaným, víc jak 30 let Česká republika, resp. Československo, státní pohřeb nezažila. Během státního pohřbu vzdávají zesnulému poctu všechny významné osobnosti veřejného života, politické sféry, armády – jde o celou řadu pietních aktů, smutečních shromáždění. Každý prezidentský pohřeb od roku 1918 zahrnoval vojenský ceremoniál, během něhož ozbrojené složky vzdávají poctu svému bývalému či současnému vrchnímu veliteli. Tak tomu bude i tentokrát.

Prezidentská kancelář neplánuje státní pohřeb s vyloučením veřejnosti. „Prezident republiky je prezidentem všech občanů, a tak i široká veřejnost by měla mít možnost se se svým prezidentem přijít rozloučit, proto bude rakev s Havlovými ostatky od středy vystavena na Pražském hradě. I veřejnost by měla mít možnost být přítomna a spojena s těmi, kdo budou pozváni na smuteční rozloučení, které bude probíhat také na Pražském hradě,“ řekl pro ČT24 Jindřich Forejt, ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

Vyjádření soustrasti přicházejí z celého světa. V Česku si lidé připomněli už v neděli Havlovu památku na několika shromážděních i zapalováním svíček. Na řadě významných budov visí černé vlajky.

Vydáno pod