Prezident do čela kultury jmenoval ženu, Alenu Hanákovou

Praha – Novou ministryní kultury se stala poslankyně Alena Hanáková (hnutí STAN). Dnes ji na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus a odpoledne ji pak do úřadu uvedl premiér Petr Nečas. Na středečním jednání vlády už by nová ministryně měla být u projednávání návrhu zákona o vyrovnání s církvemi. Připravil ho její předchůdce Jiří Besser, který odstoupil kvůli aféře kolem bytu na Floridě a kontaktům s kontroverzním podnikatelem.

Klaus popřál Hanákové hodně úspěchů v nové funkci a připojil i přání, aby do rozjetého vlaku Petra Nečase nastoupila razantně a v oblasti kultury dokázala něco pozitivního. Nová ministryně ještě před jmenováním uvedla, že se chce zaměřit na rozvoj a financování kultury, ale i vyrovnání státu s církvemi, čímž chce navázat na práci svého předchůdce.

Nečas zdůraznil, že je rád, že má ve své vládě ženu se zkušenostmi z veřejné správy. „Má na co navazovat, předchozí ministr Besser odvedl kus práce,“ uvedl Nečas. Hanáková zopakovala, že její prioritou je nyní seznámit se s celou problematikou procesu vyrovnání s církvemi. V případě situace na pražské operní scéně připustila, že se seznámí s argumenty příznivci i odpůrci transformace Národního divadla a Státní opery Praha zahájené Besserem. 

Jmenování Aleny Hanákové do čela ministerstva kultury (zdroj: ČT24)

Hanákovou si do čela ministerstva zvolilo vedení STAN spolu s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. V neděli pak premiér Petr Nečas potvrdil, že s poslankyní už o jejím jmenování jednal. Na středečním jednání vlády už by nová ministryně měla být u projednávání návrhu zákona o vyrovnání s církvemi.

Loni v květnu byla třiapadesátiletá Hanáková jako bezpartijní na kandidátce TOP 09 zvolena do sněmovny, kde je mimo jiné členkou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a místopředsedkyní podvýboru pro kulturu. Než vstoupila do vysoké poklitiky, působila jako starostka Vizovic.

Alena Hanáková
Zdroj: ČT24