Smuteční průvod: Z Pražské křižovatky na Hrad zítra v 8:00

Praha – Smuteční průvod za rakví bývalého prezidenta Václava Havla vyjde zítra ráno v 08:00 z centra Pražská křižovatka a směřovat bude na Pražský hrad. Vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová na průvod srdečně zve veřejnost. „Cesta povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu. Manželka Dagmar a kancelář Václava Havla všechny občany co nejsrdečněji zvou,“ uvedla Havlova kancelář na webu Václava Havla.

Na průběh smutečního průvodu bude dnes dohlížet na sedm set policistů, ale dopravu v metropoli omezí jen na Starém Městě, a to od Křížovnického náměstí až na Hradčanské náměstí. Tramvaje nepojedou přes Malostranské náměstí na Pražský hrad. Policie vyzývá řidiče, aby se místu úplně vyhnuli. Omezená nebo zrušená budou v tomto úseku i parkovací místa. Zároveň policie vyzývá ty, kdo se smutečních aktů účastnit nechtějí, ať se Starému Městu úplně vyhnou.

Lafetu s ostatky Václava Havla potáhne šest kladrubských vraníků

Rakev bude na Hradčanech tažena šestispřežím kladrubských vraníků na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Na smutečním shromáždění ve Vladislavském sále potom promluví prezident Václav Klaus.

Koně vedení hřebčína vybralo klidné, zvyklé jezdit ve spřežení. Vzhledem k tomu, že na lafetě se nedá sedět, koně budou ovládat tři uniformovaní jezdci, kteří pojedou vedle ní. Další tři zaměstnanci hřebčína půjdou vedle koní. Koně do Prahy pojedou v kamionech, večer následuje nácvik převozu ostatků. Může trvat i několik hodin. 

Součástí průvodu bude i vojenský ceremoniál, který začne v 10:00 hodin v kasárnách Hradní stráže v Loretánské ulici. Do areálu Pražského hradu vstoupí Bránou gigantů a dále přes I., II. a III. nádvoří do Starého královského paláce. Rakev s ostatky prezidenta Havla bude poté uložena na katafalk a vystavena ve Vladislavském sále. 

Při této příležitosti se zde ke smutečnímu shromáždění sejdou vysocí ústavní činitelé České republiky a významní zástupci českého veřejného života, kteří uctí památku prvního českého prezidenta. Prezident Václav Klaus zde přednese projev.

Veřejnost bude moci sledovat smuteční průvod z Hradčanského náměstí a z I. a II. nádvoří Pražského hradu. Shromáždění ve Vladislavském sále bude podle mluvčího Hradu Radima Ochvata rovněž přenášeno na velkoplošné obrazovky, které budou umístěny na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí.

Po skončení aktu uctění památky prezidenta Václava Havla bude Vladislavský sál Pražského hradu zpřístupněn veřejnosti, a to od 13.00 hodin do večerních hodin (minimálně do 20.00 hodin) a ve čtvrtek dne 22. prosince 2011 od 8.00 hodin do 20.00 hodin. Vstup do Vladislavského sálu pro veřejnost bude možný přes II. nádvoří Pražského hradu, ulicí Na Vikárce a přes Jiřské náměstí.

Na státní smutek bude deštivo 

Ode dneška do pátku bude ledovka, třídenní státní smutek doprovodí deštivé počasí s občasným sněžením. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat do čtyř stupňů. V pátek, kdy se koná pohřeb bývalého prezidenta Václava Havla, ale může vysvitnout slunce a oteplit se až na osm stupňů. 

„Velká oblačnost, zataženo, místy sněžení, v polohách pod 300 metrů nad mořem déšť se sněhem,“ hlásí ČHMÚ na středu. Srážky mohou být i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty nepřekročí čtyři stupně, v noci může být až minus čtyři. Tající sníh může namrzat, podle meteoroložky tak nejspíš bude vznikat ledovka. Právě ve středu ráno půjde smuteční průvod za Havlovou rakví z centra Pražská křižovatka na Starém Městě na Pražský hrad. 

Střídání deště a sněžení by mělo pokračovat i ve čtvrtek. Přes den budou teploty do tří stupňů, mohou se vyskytovat mrznoucí srážky. V noci rtuť teploměru klesne čtyři stupně pod nulu. Pošmourné počasí hlásí meteorologové i na pátek, teploty by se měly pohybovat kolem pěti stupňů.