Vnitro ruší miliardový tendr kvůli podezření z nezákonnosti

Praha – Resort ministra Jana Kubiceho k dnešku ruší nový miliardový tendr na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS) kvůli podezření z nezákonnosti. Úřad nepočká ani na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který se zakázkou měl zabývat. Vnitro tendr vypsalo již dvakrát, napoprvé ho zrušil antimonopolní úřad kvůli porušení zákona.

Vnitro podle mluvčího ministerstva Pavla Nováka chce, aby centrální nákup telekomunikačních služeb pro úřady minimálně na rok nahradilo řešení, podle něhož si úřady dodavatele služeb vyberou samy. Ministerstvo má zároveň připravit novou podobu projektu KIVS na další roky.

Vnitro tendr vyhlásilo již loni v prosinci, ÚOHS ale v červnu zadávací řízení zakázky zrušil. Nový tendr byl vypsán v září na čtyři roky a jeho hodnota byla sedm miliard korun. „Současný model centrálního nákupu telekomunikačních služeb pro úřady je příliš nákladný a neefektivní, a tudíž neodpovídá situaci na rychle se měnícím trhu ani potřebám státu. Ministerstvo vnitra (MV) proto navrhuje nahradit jej minimálně na rok novým flexibilním modelem, který umožní jednotlivým subjektům vybrat si dodavatele těchto služeb samostatně, za výhodnějších ekonomických podmínek,“ uvedl Novák.

Vnitro proto již v pondělí podle něho zaslalo do meziresortního připomínkového řízení materiál o změně koncepce rozvoje KIVS. „MV tedy po důkladném rozboru navrhuje na jeden rok odstoupit od modelu centrálního zadavatele jedné obří zakázky a umožnit centrálním úřadům zajistit si služby KIVS jinak a efektivněji,“ sdělil Novák. Nový přechodný model by měl podle mluvčího ministerstva Jiřího Korbela nastoupit po 28. březnu, kdy končí platnost smluv se současnými dodavateli. Ministerstvo podle Korbela chce, aby vláda návrh projednala na své první schůzi v roce 2012.