Ministerstvo: Změnou financování škol se ušetří stovky milionů

Praha – Změnou systému financování škol, kdy by dostávaly peníze podle naplněnosti tříd, by se jen na druhém stupni ZŠ ušetřilo 398 milionů korun. Informovalo o tom ministerstvo školství. Tento údaj počítá s celkem 24 žáky ve třídě, nyní jich je necelých 21. Změny, jež ministerstvo navrhuje, by měly začít platit od roku 2013. Mají vytvořit tlak na to, aby ubylo poloprázdných tříd. Obce i odbory se ale bojí zániku venkovských škol.

Školy by měly dostávat peníze na třídu

Náměstek ministra školství Ladislav Němec upozornil na to, že zatímco ředitel školy se 192 žáky a deseti třídami má rozpočet 4,4 milionu, ředitel se stejným počtem žáků v osmi třídách má o téměř 200 000 korun méně. Nově by školy měly dostávat peníze na ideálně naplněnou třídu, například s 24 žáky. Pokud by měly dětí méně, dostávaly by i méně peněz. „Je třeba změnit systém financování, aby ředitelé věděli, kolik peněz budou mít v příštím roce,“ uvedl Němec na adresu jednotných normativů. Nyní jsou totiž mezi školami ze stejného kraje rozdíly ve financování na jednoho žáka až 30 procent.

Školské odbory už si ale propočítaly, že při novém systému financování by například v okrese Rakovník zůstaly jen městské školy, ostatní by nejspíš musely zrušit druhý stupeň a nejspíš by se z nich staly malotřídky. Už nyní totiž obce s malým počtem dětí na školy doplácejí, větší finanční zátěž by mnoho z nich nezvládlo.

„Máme připomínky především k tomu, jak jsou stanoveny ty ideální počty ve třídách, a pokud poklesne počet žáků pod určité množství, tak že by to měl dofinancovávat kraj – na to kraje určitě nebudou mít peníze,“ řekl ve Studiu ČT24 hejtman Pardubického kraje a místopředseda krajů Radko Martínek.

„Není cílem tohoto modelu rušení škol,“ upozornil ale Němec. Nový systém má zefektivnit síť škol, ušetřené peníze by podle náměstka šly na zkvalitnění výuky, například na moderní pomůcky nebo asistenty pedagoga.

Například v Plzeňském kraji je 503 škol a školských zařízení. Pokud projdou navržené změny financování, bude mít podle hejtmanství minimálně polovina z nich vážné existenční problémy. Třeba škola ve Starém Sedlišti funguje jako spádová i pro okolní obce. I tak tam už několik let řeší problém s naplněností tříd a radnice musí zařízení dotovat ze svého. Teď se učitelé i rodiče bojí, že se polovina školy bude muset zavřít.

Ve třídách je zde 15 i méně žáků, učitelé se ale mohou dětem pořádně věnovat. Většina dětí je ze sociálně slabých rodin. A řada z nich by, kvůli výši intelektu, měla navštěvovat speciální školy. Rodiče ale nemají na to, aby je vozili jinam. Právě díky malému počtu žáků učitelé péči o ně zvládají.