Na Vánoce nakonec jen déšť se sněhem

Praha – Ani letos se zřejmě nedočkáme těch pravých bílých ladovských Vánoc. Na svátky totiž bude padat déšť se sněhem a teploty se budou pohybovat kolem pěti stupňů Celsia. Kdo touží po sněhu, musí za ním na hory. Kolem Silvestra bude panovat inverze, v lednu začne sněžit i v nižších polohách.

Za posledních čtyřicet let měli Češi bílé Vánoce jen devětkrát. A jak bude do konce roku? Zpočátku bude převládat proměnlivý charakter počasí s velkou oblačností a občasnými srážkami, na horách převážně sněhovými, v nižších polohách střídavě dešťovými a sněhovými. Ve druhé polovině období očekáváme převládající inverzní charakter počasí s nízkou oblačností a mlhami, na horách a místy i v nižších polohách slunečno.

Denní teploty se budou pohybovat od minus jednoho do plus pěti stupňů, při zmenšené oblačnosti se ale může oteplit až na sedm stupňů. V noci klesne rtuť teploměru k minus třem, při vyjasnění až k minus sedmi stupňům.

Pozor na ledovku

Meteorologové rovněž varují před ledovkou, která by se mohla ojediněle tvořit v Čechách už tuto noc – v nížinách pod 300 m. n. m. očekávají meteorologové smíšené srážky, tj. déšť se sněhem, a teploty slabě pod bodem mrazu. Nebezpečí výskytu ledovky se ve středu přesune na Moravu a Slezsko, ve čtvrtek se ledovka může objevit ve večerních hodinách na západě a severozápadě Čech. 

V lednu nasněží a přituhne

Leden přinese zataženou oblohu s občasnými dešťovými, na horách pak sněhovými přeháňkami. Kolem 10. ledna by ale mělo sněžení přijít i do nižších poloh. Teploty se budou pohybovat mezi nulou a šesti stupni, postupně ale mohou být až minus čtyři. V noci pak může přituhnout až na minus osm. Opravdové mrazy ale předpovídají meteorologové na druhou lednovou dekádu. Přes den bude pět stupňů pod nulou, v noci až minus deset, při vyjasnění dokonce minus 15 stupňů Celsia.