Václav Havel a Dominik Duka - výslech s přesahem

Praha – Poslední exkluzivní interview Václava Havla s arcibiskupem Dominikem Dukou natočila Česká televize 11. listopadu. Odehrává se v intimním prostředí podkrovního bytu arcibiskupského paláce, které má symbolicky připomínat vězeňskou celu. Vězeň číslo 655 Václav Havel a vězeň číslo 9658 Dominik Duka se totiž sešli na začátku osmdesátých let v plzeňské věznici na Borech. Besední pořad má být reminiscencí na jejich setkání, která se konala v cele věznice na Borech a která se stala místem propojování teologických, filozofických a společenských témat a myšlenek. Důležitý je aktuální rozměr, tedy promýšlení současných palčivých témat naší společnosti. Rozhovor s podtitulem Společný výslech vysílá ČT1 dnes ve 20:00.

„Ostatní vězňové, kteří nás obklopovali – vrazi, zloději a podobně –, říkali: 'Ty budeš ministrem, ty budeš kardinálem, ty budeš prezidentem', a my jsme neměli tento způsob žertování rádi,“ vzpomíná v pořadu Václav Havel. Spoluvězni měli ale nakonec pravdu. Na Borech seděli v té době budoucí senátor, ministr zahraničí, český primas i budoucí prezident.

Ve svém posledním televizním pořadu ale Václav Havel jen nevzpomínal, rovněž si i zavěštil: „Já osobně mám ten dojem, že se ocitáme v okamžiku jakéhosi přelomu. Souvisí to se střídáním generací. Tady u nás se tak jednou za dvacet let cosi děje, cosi otřásá a těch dvacet let už uplynulo. A já mám ten dojem, že jsme před nějakým tím otřesem k dobrému.“

Rozhovor Ivy Němcové (zdroj: ČT24)