Halík odsloužil za Havla zádušní mši

Praha – V kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu dnes byla sloužena zádušní mše za Václava Havla. Celebroval ji dlouholetý prezidentův přítel a katolický kněz Tomáš Halík. Pozvání přijala manželka zesnulého Václava Havla Dagmar a další významní hosté. Mezi nimi i Karel Schwarzenberg nebo rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Kostel na Křižovnickém náměstí v centru Prahy se začal plnit již půl hodiny před začátkem mše, kterou v 19:00 zahájil hrou na flétnu Jiří Stivín. O chvíli později na místě zaznělo také slavné Requiem W. A. Mozarta v podání souboru Capella Regia Praha pod vedením Roberta Huga a Kühnova smíšeného sboru.

„Jsou chvíle, kdy je bolest proměněna v pokoru a slabost v sílu. A my se budeme snažit, aby právě tato chvíle bylo touto příležitostí. Příležitostí nadechnout se nové naděje,“ uvedl ve své úvodní řeči Halík a Havla označil za statečného a moudrého muže, pro něhož pravda a svoboda nebyly prázdnými pojmy.

Halík poté na místě přivítal zástupce akademické a politické scény, ale i širokou veřejnost, která do kostela Nejsvětějšího Salvátora dorazila v opravdu hojném počtu. Bohoslužbu sledovaly stovky lidí nejen v hlavních prostorách kostela, ale i v předsálí a desítky Pražanů postávaly dokonce i na ulici. „Já sice nejsem věřící, ale říkal jsem si, že se přijdu alespoň podívat a zavzpomínat na pana prezidenta. Byla to velká osobnost našich dějin,“ řekl jeden z návštěvníků.

Vstup Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Zádušní mše za zemřelého exprezidenta se dnes konala také v kostele sv. Karla Boromejského a v kostele sv. Jiljí v Husově ulici.