Za neoprávněnou MHD udělil Přerov pokutu

Přerov – Slovenský autobusový dopravce SAD Trnava dostal pokutu od přerovské radnice. Firma v Přerově rok a půl provozovala městskou hromadnou dopravu, potom však přišla na to, že to jako zahraniční společnost ze zákona vůbec nemůže dělat. Jak vysoká pokuta je, radnice neoznámila, mohla činit až půl milionu korun. Vedoucí oddělení dopravně správních agend přerovského magistrátu Ivana Bezroučková však uvedla, že se postih pohyboval v dolní polovině sazby.

Město samo mělo díl viny na nezákonné MHD, protože zahraniční firmu vybralo v tendru. Nyní však zástupci radnice tvrdí, že si měla dopravní společnost zařídit povolení k provozu v Česku. Trestat mělo samo město, a tak bude postižen pouze samotný dopravce. „Postupovali jsme v souladu se stanoviskem ministerstva dopravy, v němž nám bylo sděleno, že ministerstvo společnosti SAD nevydalo zvláštní povolení. Toto zvláštní povolení přitom SAD Trnava potřebovala k tomu, aby mohla tady provozovat městskou hromadnou dopravu. Dopravce si to měl sám zajistit,“ sdělila přerovská úřednice Ivana Bezroučková.

Zástupci SAD Trnava se o udělení pokuty dozvěděli z médií. „Já tuto informaci nemám, nevím, kdy rozhodli. Nemohu se k tomu nyní vyjádřit,“ řekl místopředseda představenstva Marek Antoňák. Dříve však tvrdil, že pochybilo především město, které vypsalo výběrové řízení a se slovenskou firmou bez okolků podepsalo smlouvu. Vedení společnosti má od doručení rozhodnutí magistrátu 15 dní na to, aby podalo odvolání. Zástupci magistrátu se domnívají, že tak učiní. Případem se proto bude zřejmě ještě zabývat krajský úřad.

SAD Trnava upozornila magistrát na problém se zákonem v květnu a vypověděla smlouvu. Ta vypršela v listopadu, potom převzala MHD nová česká společnost Dopravní a logistická společnost Přerov, kterou jako svoji dceru SAD Trnava založila. Její autobusy budou ulicemi města jezdit nejméně do listopadu, kdy ji nahradí společnost, která vyhraje nové výběrové řízení.