Začala astronomická zima: nejkratší dny a nejdelší noci

Praha - Lidé se dnes probouzejí do prvního zimního dne. Slunce vstoupilo do znamení Kozoroha a začal zimní slunovrat a s ním i astronomická zima. O slunovratu je nejen nejkratší den a nejdelší noc, ale Slunce je také nejníže nad obzorem, takže jeho paprsky dopadají do české kotliny nejvíce šikmo.

Právě s úhlem dopadu slunečních paprsků na zemský povrch souvisí teplota, méně již se vzdáleností Země od Slunce. Ta je naopak počátkem ledna nejkratší, zatímco v létě naopak nejdelší.

Na Nový rok o slepičí krok

Slunce zapadá později už od svaté Lucie (13. prosince), později ale i vychází, takže se celková doba slunečního svitu neprodlužuje. Pranostiky váhavý návrat Slunce k rovníku a pozvolné prodlužování dne komentují: Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále (6. ledna) o krok dále a na Hromnice (2. února) o hodinu více.

Opakem zimního slunovratu je slunovrat letní. Letos nastal 21. června v 19:16. V tu dobu dosáhlo Slunce obratníku Raka, začalo se vracet k rovníku a postupovalo na své zdánlivé dráze po obloze dále k obratníku Kozoroha. Den je o letním slunovratu naopak nejdelší a noc nejkratší.