Paroubek zvláštně vydělal na svých knihách

Praha – Bývalí i současní předsedové sociální demokracie vydělávají peníze rychlostí blesku. Stanislav Gross před časem koupil akcie společnosti Moravia Energo, které obratem prodal, a vydělal tak osmdesát milionů. Po čtyřech letech si podobný příběh zopakoval i expremiér ČSSD Jiří Paroubek. Předseda nové strany LEV 21 dostal od nakladatele Aleše Lederera čtyři miliony korun hned ve chvíli, kdy mu odevzdal své dílo.

„Podle této smlouvy jsem v loňském roce dostal zálohu milion, to je obecně známo, také jsem to přiznal v majetkovém přiznání pro sněmovnu. A v tomto roce jsem dostal doplatek tři miliony korun,“ obhajoval se Paroubek. Podle Tomáše Syrovátky z Mladé fronty DNES dostal Paroubek na začátku letošního roku od vydavatele exkluzivní smlouvu. „Takovou, kterou tady nemá asi žádný spisovatel, včetně třeba Viewegha,“ dodává.

I ekonom Tomáš Sedláček tvrdí, že je celý případ divný. Na knížkách, speciálně na těch naučných, se podle něj v Čechách nedá vydělat. Sám Paroubek má pro nezvyklou smlouvu jednoduché vysvětlení. Sám sebe totiž řadí do ligy evropských politických celebrit, kterým nakladatelé přispívají miliony. „Jak jsem hovořil se svými kolegy v západní Evropě, ať to byl Tony Blair nebo Gerhard Schröder, tak měli podobné podmínky. A upřímně, kdybych takové neměl, tak bych to nepodepisoval,“ vysvětlil Paroubek.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

Paroubkovy knihy se jmenují - Ve službě republice a Plnou parou v politice

Jedinečnou smlouvu dostal Paroubek za sepsání dvou knih, Ve službě republice, která vyšla v létě, a Plnou parou v politice. Ta je na pultech knihkupců pouhých šestasedmdesát dní. A udávaná čísla o jejím prodeji vyrážejí lidem z branže dech stejně jako horentní odměna. Dle slov Paroubka je podle informací vydavatele už prodáno kolem 40 tisíc výtisků. Navíc předpokládá, že bude prodej ještě úspěšnější. „Dáváme dohromady data ze 140 knihkupectví po celé republice. Každý týden máme v těch třech kategoriích deset knih, které se prodávaly nejvíce. Konkrétně tahle knížka, o které se bavíme, se do toho žebříčku dostala jenom jednou. A to ve 40. týdnu, na páté místo. Což tedy opravdu neodpovídá čtyřiceti tisícům prodaných kusů,“ oponovala tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková.

Obchodníci se shodují, že rekordy v prodeji kniha bývalého premiéra netrhá. Paroubkovy knihy se proto ve výlohách knihkupců neobjevují. „V žebříčku máme zahrnuté i internetové prodejny. A ani ty nehlásily nějaký extra velký nárůst. To by se objevilo,“ dodala Turečková. Autor mohl knihy rozdistribuovat jiným kanálem, ale to nikdo netuší. Jeho nakladatel Lederer své distribuční kanály totiž pečlivě tají a žádost České televize o rozhovor odmítl. V průběhu týdne pouze Mladé frontě přiznal, že drtivou většinu knih prodal přímo přes své webové stránky. Syrovátka tvrdí, že už při uzavírání smlouvy muselo být jasné, že se Ledererovi peníze nějakým způsobem vrátí.

Nikomu není jasné, kdo by chtěl hromadně skupovat Paroubkovy knížky. „Pokud bychom teoreticky přemýšleli o tom, jak by mohl politik legalizovat nějaké své příjmy, které nemá přiznané, tak by právě způsob přes knihy byl poměrně chytrým. Čímž neříkám, že to nutně musí být tento případ, ale určitá podezření kolem toho jsou,“ vysvětlil Syrovátka. Takové spekulace si ale bývalý předseda socialistů nepřipouští. A aby byl ještě přesvědčivější, snadno vydělaných milionů se taky hned zbavil. Věnoval je manželce Petře, aby si mohla koupit domek na Ithace.

Vydáno pod