Tamchyna: Byli jsme přerušovači projevu prezidenta

Praha – Hovory z Lán. Tak se jmenoval pořad, který vysílal Československý a Český rozhlas v letech 1990 až 2000. Pořad, ve němž prezident Václav Havel komentoval dění v republice, pak změnil název – nejprve na Hovory, posléze na Rozhovory v Lánech. Jeden z moderátorů Robert Tamchyna z Českého rozhlasu Leonardo vzpomíná na Havla s úctou. Zesnulý exprezident prý neměl rád kamery, navázal ale na Rooseveltovy Hovory u krbu. Někdy se o určité téma sám přihlásil a moderátoři museli narychlo vymýšlet otázky.

Prvním moderátorem Hovorů z Lán byl Otta Nutz, následoval Jiří Vejvoda a další. Mezi nimi i Robert Tamchyna. Iniciativa přišla od tehdejšího prezidenta, který přitom neměl příliš v lásce kamery či televizi. Havel navazoval na slavné Hovory u krbu, jež vedl americký prezident Roosevelt. „Asi to byla blízkost rozhlasového mikrofonu, jeho intimita a právě tento rozhlasový zdroj,“ řekl Tamchyna. 

Ten začal na pořadu pracovat v pouhých 21 letech. A práci dělat nechtěl. „Od kolegů jsem věděl, že to je v podstatě řemeslo, že se nejedná o čapkovské hovory. Šlo o novinařinu,“ konstatoval Tamchyna, kterého nakonec o ceně nabídky přesvědčili rodiče.

Robert Tamchyna o první vzpomínce na natáčení: 

„Přišel jsem tam sevřený v saku jako mladý novinář. V Královské zahradě mi bylo horko. Pan prezident se podíval na Ladislava Špačka a pokynul, abych si sundal sako. V tu chvíli atmosféra naprosto povolila. Potom jsem tam zůstal 8 let.“

Spolupráce Hradu s rozhlasem probíhala bezproblémově

Tamchyna si vytvářel sám otázky, které následně Hradu nahlásil. Komunikace fungovala přes mluvčího Špačka. Někdy si také Havel osobně přál o nějakém tématu hovořit. „Vzpomínám si, že mu třeba vadil větrák na Strahově, tak jsem musel rychle vymyslet otázky o panoramatu Prahy,“ poznamenal Tamchyna. 

Moderátoři podle něj byli určitými „přerušovači“ prezidentského projevu. Témat bylo během hovorů vícero a Havel často improvizoval. „Nikdo po nás nikdy nechtěl korekturu. V pondělí ale vycházely přepisy v novinách a s tím míval pan prezident problém. Tam už nebyla jeho ironie, smích a vazby, z toho někdy vznikaly i zápletky,“ dodal Tamchyna.

Rozhovor s Robertem Tamchynou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod