Patří k nejmocnějším lidem světa, Havla označovali za přítele

Praha - Účastí na zádušní mši ve Svatovítském chrámu na Pražském hradě dnes vzdali čest památce zesnulého prezidenta Václava Havla také zahraniční státníci. Osobní účast nejmocnějších politiků Evropy a světa byla důkazem toho, jak veliký vliv Havel ve světě měl.

Na Havlův státní pohřeb přicestovalo téměř pět desítek zahraničních delegací, mimo jiné 15 prezidentů. Obřadu byli přítomní například ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten vzal na smuteční obřad i slavného herce Alaina Delona.

Alain Delon se se zesnulým politikem, dramatikem a disidentem řadu let přátelil. Do české metropole hvězda evropské kinematografie dorazila společně s oficiální francouzskou delegací.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso měl u sebe po celou dobu ceremonie osobní dar od prezidenta Havla, se kterým se několikrát setkal. „Můžu vám něco ukázat? Dal mi k tomu srdíčko. Takže já ho vnímám v osobních souvislostech. Vzpomínám, jak byl slušný,“ ukazuje Barroso knížku s osobním věnováním.

Osobní přítel a bojovník z disentu, bývalý prezident Polska Lech Walesa měl jen slova lítosti. „Je velká škoda, že se již přenesl na tamtu stranu,“ lituje Walesa. Vedle kázání pražského arcibiskupa Dominika Duky přítomní vyslechli i poselství papeže Benedikta XVI., které přednesl vyslanec Giovanni Coppa.

„Nikdo nechtěl nic říct. Proč by se odcizovali od Putina?“

Prezident Gruzie Michail Saakašvili si všímal i posledních soubojů Václava Havla na mezinárodním poli. „Když se německá nadace rozhodla udělit cenu Putinovi, tak nikdo nechtěl riskovat. Nikdo nechtěl nic říct. Proč by se odcizovali od Putina s jeho penězi z prodeje plynu. A tehdy Václav Havel promluvil. A stačilo, aby promluvil jeden odvážný muž, a bylo po ceně,“ připomněl Saakašvili.

Rusko prezentoval na pohřbu ombudsman Vladimir Lukin. Nejmladší stát na pohřbu zastupovala jeho prezidentka. „Moje země byla jednou z těch, které získaly hodně podpory od prezidenta Havla,“ říká Atifete Jahjagová, prezidentka Kosova.

„Vzdát hold opravdu skvělému muži“

Na Pražský hrad osobně dojel ministerský předseda Velké Británie. Měl to být důkaz přátelství mezi Brity a Čechy. „Chtěl jsem přijet osobně, abych mu vzdal čest. Do Prahy jsem přijel v roce 1989 jako student a je skvělé sem teď přijet jako premiér a vzdát hold opravdu skvělému muži,“ uvedl David Cameron.

Petr Nečas a David Cameron
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Řadu státníků obřad dojal, mezi jinými švédského šéfa diplomacie Carla Bildta. Ten Václava Havla v 90. letech poznal ještě jako premiér. „Byla tady velmi působivá účast z celého světa. Bylo to dojemné rozloučení.“

Mezi politiky z celého světa si dnes kamery vybíraly především jednu delegaci. Do Prahy přiletěli bývalý americký prezident, nynější šéfka americké diplomacie a bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických.

„Jako Američan a jako přítel prezidenta Havla“

„Velmi mě dojaly projevy všech řečníků. Jako Američan a jako přítel prezidenta Havla jsem vděčný, že jsme s Hillary mohli přijet. Chceme, aby Češi věděli, že jeho význam sahá daleko za hranice vaší země. A vždy bude. Vybudoval přátelství, na kterém chceme v budoucnosti stavět,“ řekl Bill Clinton.

Madeleine Albrightová, Bill Clinton a Hillary Clintonová
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Madeleine Albrightová uvedla, že málokdo byl víc Čechem než zesnulý prezident, který patřil k nejrespektovanějším mužům planety. I když podle Klause se zesnulým Havlem mnohé odchází, neodchází s ním myšlenka, že za svobodu stojí přinášet oběti.

Brož s obrysem Hradčan, čelenka, saxofon

Albrightová, která si potrpí na brože a využívala je i v diplomacii, si připnula na šaty ozdobný špendlík i na dnešní pohřeb. Pro poslední rozloučení se svým přítelem si česká rodačka vzala brož s obrysem Hradčan. Na levé klopě pak měla stužku Řádu Bílého lva I. třídy. Toto nejvyšší české vyznamenání jí v roce 1997 jako prezident udělil právě Havel.

Patří k nejmocnějším lidem světa, v životě potkali tisíce jiných politiků, stovky státníků. Václava Havla ale označovali za blízkého přítele. „Navrhl a nechal vyrobit čelenku, kterou jsem měla na mši. Byl to dobrý přítel, na kterém nám opravdu záleželo a kterého jsme milovali. Je to velká osobní ztráta,“ prozradila Hillary Clintonová.

Přátelství se tvořilo v pražské Redutě roku 1994. Klíčem byl český saxofon, který Bill Clinton dostal od Havla jako dárek. Clinton si na něj v jazzovém klubu hned zahrál. Vzpomíná dodnes. „Pořád na něj hraji,“ smál se dnes.

Před 17 lety přilétal Clinton do Prahy a i tehdy ho tížila ztráta někoho blízkého. Jenom pár dnů předtím pohřbil matku. Skoro hned ale bylo jasné, že tady uprostřed Evropy našel spřízněnou duši. Třeba když se s Havlem místo na oficiální přehlídku vydali k nadšeným lidem opodál. Potkali se ještě mnohokrát, jako činní politici i jako osobnosti mimo aktivní dění, v soukromí i s nejvyššími poctami. Byla to setkávání přátel – jako to dnešní, úplně poslední.

Zahraniční státníci v Praze (zdroj: ČT24)