Některé rodiny spolu tráví Vánoce přes internet

Praha – Na Vánoce by se měly dít zázraky. Ne všem se ale jejich tajná přání vždy splní. Takovým problémem se třeba trápí rodina, jejíž jedna polovina žije v Česku a ta druhá ve Spojených státech. Jde o manželský pár, který tvoří Češka a americký indián, kteří se před pěti lety potkali právě v Americe. Po svatbě se jim narodila dcera Maya. Jejich pohádka ale skončila ve chvíli, kdy žena odjela do své rodné země do Ostravy vyřídit osobní věci. Teď se nemůže vrátit zpět.

Rodiče se nesetkali už dva roky. Otec Američan nemá podle imigračního zákona takové příjmy, aby mohla jeho česká žena s jejich dvěma dětmi, americkými občany, přicestovat do USA. A to i přesto, že tam rodina už dříve žila. Podle americké ambasády zákon platí pro všechny stejně.

V Americe žili na venkově, s minimálními náklady. Netušili, že přistěhovalecké manželské vízum znamená sehnat asi třicet tisíc dolarů. „Oni se snaží zabránit tomu, aby se přistěhovalci stali finančním nákladem. Nicméně já bych strašně potřebovala, aby se na tu naši situaci někdo podíval ne přes tabulku,“ podotkla Michaela Lopez.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Velvyslanectví USA jim na to ale odpovídá následovně: „Nemůžeme se vyjadřovat k jednotlivým případům. Všichni žadatelé o víza musí splňovat imigrační zákony Spojených států.“ Manželé už dva roky zkoušejí najít někoho, kdo by se za ně finančně zaručil. Příbuzní na to nestačí. Mezitím přišel na svět Gabriel, tátu zná ale jen z monitoru. A to je i jediný způsob, jak se rodina může navzájem vidět a společně si promluvit. Strávili tak loňské Vánoce a každý zvlášť je tráví i letos. Otec pečuje ve Spojených státech i o dvě děti z prvního manželství a do Česka nemůže. Kolik rodin je v podobné situaci, americká ambasáda nesdělila.