Fantazie podvodníků nemá hranic

Praha – Rok 2011 přinesl kriminalistům i několik novinek a neobvyklostí ze světa podvodů. Některé se jim podařilo objasnit, jiné policisté stále vyšetřují. Například falešný exekutor, který se v srpnu z tisíců lidí snažil velmi sofistikovaným způsobem vylákat miliony korun, kriminalistům stále uniká.

Tisíce lidí po celé ČR vyndaly 17. srpna ze své poštovní schránky exekuční výzvu. Dokument i internetové stránky exekutora zapůsobily natolik důvěryhodně, že tři stovky údajných dlužníků opravdu zaplatily. Záhy ale vyšlo najevo, že exekutor, jistý JUDr. Marek Holeček, vůbec neexistuje a bankovní účty neznámého podvodníka se podařilo včas zablokovat. „Z celkové částky jeden milion a 700 tisíc korun se podařilo pachatelům odčerpat řádově devět tisíc korun a necelých tisíc euro,“ upřesnil tehdy Jiří Hylmar z analytického útvaru ministerstva financí. Kolik hlav vymyslelo propracovaný a bleskový podvod a komu patří, zaměstnává kriminalisty už čtyři měsíce. I protikorupční policie považuje případ za skutečně výjimečný.

Každoročně okradou podvodníci desítky důchodců. Jeden z letošních případů ukazuje, že i tady dokážou pachatelé neustále vymýšlet nové a nové historky, před kterými seniory ještě nikdo nevaroval. Tři muži z Teplicka o sobě nejméně ve dvou případech tvrdili, že jsou policisté v civilu. Nejdříve muže ve věku 94 let a pak i sedmaosmdesátiletou ženu z Prahy přesvědčili, že jejich úspory nejsou v bankách v bezpečí, že je potřeba je okamžitě vybrat a svěřit jim. Senioři jejich historce uvěřili, dokonce se nechali dovést do bank, kde pod dozorem vybrali všechny své finance. Muž přišel o 230, žena o 300 tisíc. Policisté zatím evidují dva takové případy, připouští ale možnost, že jich je daleko více a poškození je buď neoznámili, nebo si vůbec neuvědomili, že se stali obětí trestného činu.

V bezpečí už dávno nejsou ani platební karty. V tomto oboru se podvodníci zdokonalují snad nejrychleji. I Českou republiku zasáhla jedna z takových kauz. Skupina cizinců z bývalé Jugoslávie ukradla data z karet vydaných v zahraničí, vyrobili si kopie a ve svých zlatnictvích v Česku s nimi platili za fiktivní zboží. Detektivové z útvaru pro boj s organizovaným zločinem zasáhli včas. Muži stačili na své účty poslat sedm milionů, chystali se ale na několikanásobně vyšší částku.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod