Skoro polovina smrtelných nehod se stane na silnicích I. tříd

Praha – Silnice I. tříd jsou v Česku stále nebezpečnější, zatímco na ostatních typech komunikací mrtvých při nehodách ubývá, na silnicích I. tříd už letos zemřelo skoro 250 lidí, což je smutný rekord. Silničáři se ale hájí tím, že na výraznější bezpečnostní úpravy nemají peníze. Dohromady je v Česku přes šest tisíc kilometrů takových silnic, nejhustší síť má Středočeský kraj.

Podle dopravních statistik letos ve srovnání s loňským rokem zemřelo méně lidí na dálnicích i silnicích nižších tříd. Pouze na silnicích I. tříd zemřelo o 27 lidí více. 42 % všech smrtelných nehod se pak stane právě na nich. „Tato čísla jsou určitě alarmující a je třeba v této věci něco činit,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. 

Ze statistik vyplývá, že jsou nejnebezpečnější silnice v Královéhradeckém, Jihočeském a Olomouckém kraji. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila často dochází ke smrtelným nehodám kvůli vysoké rychlosti, na silnicích I. tříd pak byl zaznamenán i nárůst počtu usmrcených chodců. 

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí ŘSD by jen na rychlostní silnice bylo potřeba přes 300 milionů korun, aby byly ve stavu maximálně bezpečné sjízdnosti a komfortnosti pro řidiče. „Nejenom na Olomoucku, ale třeba i v rámci Středočeského kraje jsou mostní konstrukce, které nejsou ošetřeny svodidly,“ varuje Leoš Tržil. 

Při únorové nehodě na Prostějovsku zase vůz přeletěl do protisměru i proto, že byla na vozovce umístěná svodidla nižší, než požadují normy. Podle šéfa dopravní policie je u každé smrtelné nehody prováděn audit a správcům komunikací jsou navrhována i bezpečnostní opatření. Na opravu všech nebezpečných úseků ale nejsou peníze. Podle Martiny Vápeníkové opravuje ŘSD nebezpečná místa postupně podle přidělených finančních prostředků. Všechny krajské správy ŘSD prý také mají pro silnice I. tříd vypracované bezpečnostní audity, ze kterých vyplývají možná projektová řešení a úpravy v rámci bezpečnosti provozu.

Během letošních svátků zemřeli při dopravních nehodách na českých silnicích čtyři lidé. To je o jednoho víc než v roce 2009, loni si pak nehody vyžádaly za tři dny jedinou oběť. Těžce zraněných během letošních svátků registrují policejní statistiky zatím šest, loni byli celkem čtyři.

Vydáno pod