Konec roku se blíží, inspektoři kontrolují pyrotechniku

Praha – Silvestr se blíží a s ním i stoupá prodej zábavní pyrotechniky. Inspektoři se proto zaměřují na jeho kontrolu. Zatím zjistili nedostatky u zhruba desetiny ze 130 kontrolovaných prodejců. Na kontrolách se podílejí pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) a Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (ČÚZZS). Zaměřují se na tržnice a na prodejní místa, kde byly v minulosti problémy.

Díky pravidelným kontrolám počty zjištěných závažných porušení povinností při prodeji pyrotechniky neustále klesají. To potvrzují i dosavadní výsledky z letošního roku.

Podle předsedy ČÚZZS Zdeňka Štěpánka jsou pyrotechnické předměty v 95 procentech řádně označené a splňují podmínky pro prodej na českém trhu. I přes nízký počet závažných porušení povinností při prodeji pyrotechniky doporučuje ředitel ČOI Jan Štěpánek lidem při koupi a odpalování pyrotechniky velkou opatrnost. „Nestačí kupovat řádně označené výrobky, ale zejména dodržovat návody k použití nebo likvidaci. Zacházení s pyrotechnikou v rozporu s návodem může znamenat pro všechny zúčastněné závažné následky a způsobit nevratné škody na zdraví nebo majetku,“ upozornil.

Pyrotechnika
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

ČOI kontroluje poctivost prodeje a kontrolní zjištění týkající se porušení dalších povinností, například značení pyrotechniky nebo podmínek jejího prodeje, předává ČÚZZS, Záchrannému hasičskému sboru nebo Českému báňskému úřadu. Pracovníci ČÚZZS dohlížejí zejména na to, zda je pyrotechnika opatřená patřičnými informacemi pro spotřebitele. Pokud v nabídce objeví nestandardní pyrotechnické výrobky, mohou je zabavit a poté posoudit, zda odpovídají požadavkům zákona.

Pyrotechnické předměty se nesmějí prodávat po uplynutí vyznačené doby použitelnosti a musí být označené zkušební značkou nebo značkou shody CE. Povinný je také český návod k použití a k likvidaci nevybuchlé pyrotechniky. Kromě toho na nich musí být uveden výrobce, dovozce nebo dodavatel a musejí být označené kategorií nebo třídou nebezpečnosti.

Zábavní pyrotechnika pod dohledem ČOI (zdroj: ČT24)

V loňském roce inspektoři ČOI zkontrolovali v závěru roku přes 200 provozoven nabízejících zábavní pyrotechniku. Porušení některé z povinností zjistili v 39 případech.

Od loňského roku platí pro prodej a nákup rachejtlí nová pravidla

Pyrotechnické výrobky ani toho nejlehčího kalibru by se neměly dostat do rukou dětem. I zábavní pyrotechniku kategorie 1, tedy prskavky či kapsle do pistolí, si mohou koupit lidé starší 15 let. Komu už bylo 18, může si koupit zábavní pyrotechniku kategorie 2, tedy větší prskavky, fontány a kompaktní efekty do průměru výmetníku 25 milimetrů. Ceny jednotlivých výrobků v této kategorii se obvykle pohybují od několika desetikorun do tisícikoruny. Kdo si chce na silvestra dopřát ohňostroj kategorie 3, musí se připravit jednak na vyšší finanční obnos a také mu musí být víc než 21 let. Pak je tu samozřejmě ještě kategorie 4, ta už je ale dostupná pouze certifikovaným odpalovačům ohňostrojů. Pokud potřebný průkaz nemáme a pyrotechniku nejvyšší skupiny nám někdo nabízí, měli bychom od ní dát ruce pryč.