Největší absentéři ve sněmovně - poslanci ČSSD a VV

Praha – Při hlasování ve sněmovně chyběli letos nejméně poslanci opoziční KSČM a vládní TOP 09. Naopak nejvíce opoziční sociální demokraté a poslanci vládních VV. Nejvíce chyběli poslanci zvolení v Praze, přestože to mají do Poslanecké sněmovny nejblíže. Informovalo o tom občanské sdružení KohoVolit.eu.

Jeništa a Chlad z TOP 09 mají 99procentní účast

Poslanec Petr Jalowiczor (ČSSD), který je dlouhodobě nemocný, nebyl za celý rok u jediného hlasování. Naproti tomu rekordmanem s nejvyšší účastí je středočeský poslanec TOP 09 Luděk Jeništa následovaný svým stranickým kolegou Rudolfem Chladem. Oba dva se účastnili 99 procent hlasování.

Poslancem s třetí nejvyšší účastí na hlasování byl Vladimír Koníček (KSČM). Komunističtí poslanci mají také nejvyšší účast při hlasování, hlasovali v 85 procentech hlasování. Poslanci TOP 09 se účastnili 83 procent hlasování, občanští demokraté hlasovali v 76 procentech. Čtvrtí v účasti jsou poslanci VV se 75 procenty a sociální demokraté se 74 procenty hlasování.

Zato Petr Gandalovič (ODS) se podle KohoVolit.eu účastnil jen 35 procent hlasování. Gandalovič se ale v březnu vzdal svého mandátu, protože zamířil za oceán na místo českého velvyslance v USA. Hned za ním je na žebříčku poslanců s nejmenší účastí sociální demokrat Vítězslav Jandák, který hlasoval jen v 38 procentech hlasování.

Nejmenší účast má třeba Drobil nebo Vodrážka z ODS

Mezi desítkou poslanců s nejmenší účastí na hlasování jsou ještě Pavel Drobil (ODS), jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), Václav Klučka (ČSSD), ministr školství Josef Dobeš (VV), středočeský hejtman David Rath (ČSSD) a pražský poslanec ODS David Vodrážka. Polovinu hlasování promeškal i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „O co více se věnuji ministerstvu spravedlnosti, logicky o to méně jsem měl možnost se věnovat své poslanecké činnosti,“ vysvětlil to Pospíšil. 

  • Vítězslav Jandák autor: Viktor Chlad, zdroj: Isifa/LN
  • Pavel Drobil autor: ČT24, zdroj: ČT24

Rath: Důležitější než účast je mluvení

Poslanci, kteří letos chyběli při hlasování nejčastěji, tvrdí, že to o kvalitě jejich práce nic nevypovídá. Mnohem důležitější podle nich je, že nechyběli při schvalování klíčových reformních zákonů. Například David Rath si myslí, že je nejdůležitější, jak často poslanec ve sněmovně vystupuje. „Parlament je přece místo, kde se diskutuje, kde se mluví, a ne místo, kde se mačkají knoflíky,“ myslí si Rath.

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) oponuje, že pokud poslancům nebrání  vážný důvod, měli by na hlasování být. Už dnes mohou za neomluvené absence dostat pokutu. „Za dvě neomluvené absence je to polovina platu a za čtyři neomluvené absence celý plat,“ vypočetla Klasnová. Problém je, že sněmovna za 15 let nedokázala pověřit žádný výbor, který by posuzoval, jaká absence je omluvitelná a jaká už ne. Poslancům tak bude dál stačit, když řeknou, že chybí z pracovních důvodů. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)