Prosinec byl extrémně teplý, většinou pršelo

Praha – Prosincové teploty byly extrémně nadprůměrné, rtuť teploměru šplhala až k deseti stupňům nad nulou. Dlouhodobý průměr v posledním měsíci roku je přitom minus jeden stupeň. Podle Marjana Sandeva z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) za to může západní proudění, které přineslo teplý oceánský vzduch. Ani začátek nového roku nepřinese výraznější ochlazení, na rozdíl od prosince ale sněžení zasáhne i níže položené oblasti. Až do příštího týdne se pak budou denní maxima pohybovat od nuly do pěti stupňů, v noci spadne teplota jen lehce pod bod mrazu.

„I když do konce prosince zůstává ještě pár dní, už nyní lze konstatovat, že se z hlediska teplot prosinec zařadí mezi teplotně nadprůměrné měsíce, dokonce mezi deset nejteplejších prosinců na našem území od roku 1934,“ konstatoval Sandev. Většinu prosince pršelo, sníh se objevil hlavně na horách. Na Štědrý den byla průměrná teplota 5,4 stupně, například v Dyjákovicích na Znojemsku ale naměřili 9,2 stupně.

Dlouhodobý prosincový průměr z let 1961 až 1990 je minus jeden stupeň, čímž se prosinec řadí k třetímu nejstudenějšímu měsíci roku. Chladnější je jen únor s průměrnou teplotou minus 1,1 stupně a leden s 2,8 stupně pod nulou.

Ani v příštích dnech ale meteorologové neočekávají výraznější ochlazení. „Obdobné počasí nás bude doprovázet až do konce roku, i když musíme počítat, že se sněhové srážky v závěru roku objeví i v nížinách. Ani začátkem nového roku se cirkulace výrazně nezmění, tedy i nadále se očekávají spíše nadprůměrné teploty,“ uvedl Sandev.