Polovina Čechů s klidem užívá prošlé léky

Praha – Češi pravděpodobně rádi hazardují se zdravím, neboť každý druhý polyká prošlé pilulky, místo aby je vrátil do lékárny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro dnešní vydání deníku Mladá fronta Dnes (MfD). Podle odborníků se tak jedná o jednoznačný hazard se zdravím.

Průzkum ukázal, že prošlé léky klidně spotřebovává 36 procent lidí, dalších patnáct procent přiznalo, že jim leží dlouho doma v šuplíku a pak je taky buď použijí, nebo vyhodí. Podle listu se tak celá polovina populace nebojí jíst staré léky. „Což je vyloženě hazard se zdravím, obzvlášť u antibiotik tetracyklinového typu nebo u očních a nosních kapek. I když je člověk skladuje v lednici, tak se mnohé už po týdnu rozkládají a stávají se jedovatými,“ řekl listu odborník na léky Josef Suchopár.   

V průzkumu se také ukázalo, že ženy jsou šetrnější. Podle MfD je jim více líto léky vyhodit. Pilulky po lhůtě spotřeby jí 43 procent žen, u mužů je to necelých 29 procent. Lékárníky překvapilo i nízké procento lidí, kteří prošlé léky vždycky vrátí do lékárny. Činí tak pouze 13 procent lidí, sedm procent přiznalo, že tabletky nevracejí a vyhazují je sami. Necelých třicet procent respondentů nedokázalo na otázku, co dělají s prošlými léky, odpovědět nebo uvedlo, že se jim to nestává.   

Podle listu přitom Češi patří mezi velké milovníky léků. Bezmála tři pětiny uvedly, že mají v domácí lékárničce nejméně jedno až deset balení léků, jedenáct a více krabiček má doma téměř sedmnáct procent lidí.

  • Léky zdroj: ČT24
  • Lékárna zdroj: ČT24
Vydáno pod