Před Silvestrem bude sněžit, pozor na sněhové jazyky

Praha – Řidiči by si při cestě na silvestrovské oslavy měli dát pozor na sněhové jazyky a dokonce i závěje. Ty by se měly na silnicích objevit během zítřejšího večera a sobotního rána, kdy Česko zasáhne sněžení a silný vítr. Upozorňuje na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle kterého počasí způsobí problémy především lidem v Čechách a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Sněhové závěje a jazyky by se měly tvořit ve vyšších polohách. V nižších polohách by mělo napadnout až pět centimetrů, na horách až 20 centimetrů nového sněhu. Sněžení do Česka přinese v pátek po půlnoci okluzní fronta.

Nárazy větru budou dosahovat v nižších polohách kolem 55 kilometrů za hodinu, na horách více než 70 kilometrů za hodinu, což je síla vichru, při níž se lámou větve stromů.

Pracovníci ČHMÚ doporučují řidičům, aby jezdili opatrně, sledovali dopravní zpravodajství a nepodceňovali zimní výbavu. Při cestách do hor budou nutné i sněhové řetězy. Turisté na horách by měli dodržovat pokyny horské služby.