Adoptujte si svého seniora

Praha - Už několik let funguje v České republice program adopce seniorů. Dobrovolníci tráví část svého volného času s konkrétními seniory u nich doma nebo v ústavech sociální péče. Je to způsob, jak narušit rutinu, anonymitu a osamění, které život mnoha starých lidí provází.

Nápad vznikl v roce 2005. „Kolegové si všimli, že seniorům se nedostává takové pozornosti jako ostatním skupinám, jako jsou například děti v dětských domovech,“ přiblížila Hana Šimková, vedoucí projektu Sociální aktivizace seniorů z organizace Maltézská pomoc. Proto byl založen program, v jehož rámci jsou školeni dobrovolníci, kteří pak docházejí k osamělým starým lidem a tráví s nimi volný čas.

Jen v Praze se už do projektu zapojilo asi sto lidí, jak klientů, tak dobrovolníků, po celé republice jich je několik set. Mladí dobrovolníci tráví se seniory zhruba dvě hodiny jednou za týden. Dobrovolnická práce není nijak náročná. „Je to o obyčejném lidském kontaktu, popovídání si, procházce, řada klientů se sama ani nedostane ven,“ řekla Šimková.

Přihlásit se může každý. Jediné podmínky jsou plnoletost a čistý trestní rejstřík. „Zájemce, který se nám přihlásí, prochází pohovorem, kdy je testován, zda je vhodný. Následuje školení, co má dělat, čemu se vyhnout, v čem jsou úskalí v komunikaci se starými lidmi. Pak už je zkontaktován s klientem a začíná se vytvářet jejich individuální vztah,“ popsala Šimková.

Vyřazených uchazečů je velmi málo, v naprosté většině se hlásí lidé, kteří mají skutečnou chuť pomáhat. „Zkušenosti ze zahraničí z podobného projektu s dětmi říkají, že na sto doborovolníků připadá jeden rizikový. Nám se zatím takový případ nestal,“ uvedla Šimková. Dodala, že s klienty jsou v neustálém kontaktu a mají tak kontrolu, zda vše probíhá tak, jak má. „Stačí náznak, že je něco v nepořádku, a dobrovolník u nás končí,“ řekla.

Zapojit se mohou jak senioři z domovů a ústavů sociální péče, tak i ti, kteří žijí sami v domácnosti. Neexistují žádné pořadníky, senior dostane přiděleného dobrovolníka, jakmile je nějaký k dispozici. Čekací doba bývá asi měsíc, zájem o dobrovolnickou službu v poslední době roste.

Vydáno pod