Silvestr se blíží, záchranáře čeká nejnáročnější den v roce

Praha – Oslavy konce roku jsou na dohled, a tak se policie, hasiči a lékaři připravují na jeden z nejnáročnějších dnů v roce. V Praze bude na Václavském náměstí záchranářský kamion, na pořádek v metropoli dohlédne na sedm set policistů navíc. Oslavy vyvrcholí krátce po půlnoci novoročním ohňostrojem a ČT24 ho nabídne v přímém přenosu.

Již o zítřejší půlnoci se nebe nad Prahou za doprovodu synchronizovaných výbuchů barevně rozzáří. Ohňostroj bude odpálen z pontonu na Vltavě poblíž Střeleckého ostrova. Během patnácti minut specialisté vystřelí do vzduchu čtyři a půl tisíce rachejtlí, a to až do výše sto padesáti metrů nad hladinu Vltavy. Přípravami ohňostroje nazvaného Praha matka měst se zabývali poslední týdny.  

David Nový, Ohňostroje Minergis

„Museli jsme udělat nějaké úpravy, aby byl (ohňostroj) v uvozovkách tišší, protože se tam vypouštěly silné zvukové efekty, které měly být na úvod ohňostroje. O to budou hezčí světelné efekty na obloze.“

Do velkých nákupů zábavní pyrotechniky se ale pustili i ohňostrůjci-amatéři. Právě oni se spolu s opilci stávají nejčastějšími oběťmi novoročního veselí. Hasiči však proti běžným dnům počet mužů v pohotovosti nezvýší; ve službě budou zhruba 2 000 mužů. V případě většího počtu zásahů či nenadálé katastrofy budou do služby povoláni také ti, kteří jsou v záloze. Pomáhat budou i dobrovolní hasiči.

„Nasadíme stejný počet hasičů jako každou normální směnu s tím, že na Silvestra budou stanice plně obsazeny, nikdo nebude mít dovolenou,“ vysvětlila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podle ní budou posádky s cisternovými stříkačkami připraveny na Staroměstském a Václavském náměstí, ale také u Národního divadla kvůli dohledu nad pražským ohňostrojem. Na Václavském náměstí bude také záchranářský kamion a na pořádek v metropoli dohlédne na sedm set policistů navíc.

Při novoročních oslavách hasiči za posledních deset let vyjeli k 226 požárům způsobeným zábavní pyrotechnikou. Loni zasahovali u 17 obdobných případů, na přelomu let 2000 a 2001 u 47. Většinou hořely pouze popelnice či keře. Počet požárů spojených s oslavami přelomu roku podle mluvčí hasičů Ivany Svitákové každoročně vzroste především v prvních šesti hodinách nového roku. Při loňských oslavách hasiči evidovali v prvních šesti hodinách roku 70 požárů, 1. ledna 2009 to však byl téměř dvojnásobek. Dlouhodobý průměr je přitom 56 požárů denně.

Silvestr jinak? „Dálkový“ koncert berlínské filharmonie

Pro ty, kdo nehledají hlasitou zábavu na ulicích, připravily speciální program nejen rádia a televize – například Česká filharmonie nabídne v Rudolfinu tradiční silvestrovská setkání s nevážným repertoárem. A v kinech v Praze, Olomouci, Náchodě, Mariánských Lázních, Kolíně a Chomutově bude ke zhlédnutí přímý přenos koncertu berlínských filharmoniků – sólistou jejich silvestrovského gala bude světově uznávaný ruský klavírista Jevgenij Kissin.

Hudební scéna Městského divadla v Brně od 14:00 a 18:00 hodin nabízí všem generacím rodinný muzikál o nekonvenční vychovatelce Mary Poppinsové. Činoherní scéna pak nabízí od šesti večer další klasiku, Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy. Po představení se pak celé divadlo změní v místo, kde bude možné oslavit příchod nového roku. Východočeské divadlo v Pardubicích přichystalo představení Bláznivé nůžky, do kterého se mohou zapojit i diváci. Kriminální komedie začne o šesté večer a předpokládaný konec je v devět večer. 

Silvestrovský koncert se koná v pražském kostele svatých Šimona a Judy. Barokní hudbu zahraje Collegium 1704, zazní tu skladby Johanna Sebastiana Bacha a Jana Dismase Zelenky.

S nadhledem budou slavit příchod nového roku v Ostravě. Tamní informační centrum zve rodiny s dětmi k novoročnímu přípitku na věži Nové radnice. Proběhne 1. ledna v čase od 12 do 17 hodin a bude nealkoholický.