Ze svíček pro Havla vznikne sloup ve tvaru srdce

Praha - Ze dvou pietních míst na pražském Václavském náměstí dnes v noci zaměstnanci technických služeb odklidili většinu svíček, které lidé zapalovali jako vzpomínku na zesnulého prezidenta Václava Havla. Další tisíce svíček, květin a vzpomínkových dopisů ale i nadále zůstaly na podstavci sochy sv. Václava a na záhonu u pomníku Jana Palacha. Z odvezených svíček by mohla být odlita vosková plastika v podobě srdce.

Pracovníci technických služeb zprvu sbírali svíčky ručně, nakonec na ně použili lopaty. Technická správa komunikací odvezla z Václavského náměstí do střediska Pražských služeb U Bulhara celkem 20 velkých pytlů svíček, které dohromady vážily asi500 kilogramů.

Úklidová četa svíčky odstranila kvůli dnešním silvestrovským oslavám, kdy se právě Václavské náměstí stává jedním z center bujarého vítání nového roku. Panovaly obavy, aby nebyla narušena důstojnost pietního místa a aby pietu nezničili opilí vandalové.

O svíce už projevil zájem výtvarník Lukáš Gavlovský, který z nich chce vytvořit dvoumetrovou voskovou plastiku – sloup ve tvaru srdce. Dnes v noci se zúčastnil i jejich odklízení s modelem chystaného artefaktu. „Budu se snažit vosku zachránit co nejvíc, aby socha byla co největší,“ uvedl Gavlovský s tím, že by ji chtěl odlít co nejdříve.

Umístění? Václavské náměstí nebo Pražská křižovatka

Zatím není jasné, kam by socha měla být umístěna. Radnici Prahy 1 by se líbilo jiné místo než na Václavském náměstí. V úvahu připadá třeba odsvěcený kostel svaté Anny, takzvaná Pražská křižovatka. Gavlovský by také chtěl nápad rozšířit na další města v Česku.

Svíčky a květiny lidé nosili na různá místa v Praze i po celém Česku od neděle 18. prosince, kdy Havel zemřel. Spontánní pietní místo vzniklo také u památníku 17. listopadu na Národní třídě, u odsvěceného kostela svaté Anny, u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí či přímo u hrobky Havlovy rodiny na Vinohradském hřbitově.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)