Ptáků ubývá, s poklesem si experti nevědí rady

Praha - Z českých lesů už 15 let ubývají ptáci. Ornitologové to zjistili až teď, ale nevědí si rady s tím, jak nepříznivý vývoj zastavit. Neznají totiž příčinu poklesu. Některých druhů lesních ptáků je tak málo, že už je ani odborníci nedokáží spočítat. Právě ptáci přitom bývají pro výzkumníky a ochranu přírody signálem toho, v jaké kondici příroda je.

Chocholouš obecný se dřív běžně vyskytoval v českých zahradách nebo polích. Dnes v celém Česku hnízdí sotva 500 párů. Zemědělským ptákům nevyhovují moderní technologie zemědělců - velké plochy a výkonné stroje, které zničí jejich hnízdiště během minuty. Teď ale přichází další špatná zpráva - ubývá zároveň i lesních ptáků, i když lesů naopak přibývá.

Ornitologové sčítají ptáky dvakrát do roka ve stovce lokalit. A třeba budníček lesní mizí z přírody pomalu, ale jistě - už dlouhá léta. Podle ředitele České společnosti ornitologické Zdeňka Vermouzka jejich stav poklesl asi na 57 procent oproti množství, jaké bylo na začátku 80. let. Příčinou by mohly být změny ve skladbě lesů, případně oteplování. Vědci už zjistili, že se zvířata i rostliny přesunují dál od rovníku - za teplotami, na něž jsou zvyklé.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

S příchodem mrazů je aktuální také přikrmování ptáků. Krmítko má být aspoň metr a půl nad zemí, aby se opeřenci nestali obětí predátorů. A dobré je také krmítko po sezoně vyčistit, aby se tam nemnožily nemoci.