Hasiči měli nejrušnější Silvestr za pět let

Praha - Česká republika se v noci na dnešek rozloučila se starým rokem a o půlnoci vstoupila do nového roku 2012. Tradiční silvestrovské oslavy sice i tentokrát přinesly více práce záchranářům i policistům, ti je však ve většině regionů v porovnání s předchozími lety hodnotí jako klidnější. Na pilno však měli hasiči, kteří letos o silvestrovském večeru a noci zaznamenali nejvíce požárů za posledních pět let. Výhrady k oslavám konce roku pak mají někteří provozovatelé barů a restaurací; po dnešní noci čekali větší tržbu, než která nakonec přišla.

Hasiči od soboty 16:00 do dneška 05:00 vyjížděli ke 152 případům. Podle mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové 79 požárů vypuklo ještě před půlnocí. Kromě požárů hasiči zasahovali také u dalších případů, celkem vyjížděli k 254 událostem. Nejvíce výjezdů zaznamenali v Praze, kde zasahovali čtyřiapadesátkrát, z toho 30 případů byly požáry.

Největší požár hasiči likvidovali dnes časně ráno v Aši na Chebsku, kde začalo hořet v odvětrávacím systému obchodu PennyMarket. Zplodiny zasáhly celý objekt. Škoda na zboží činí asi šest milionů korun, na zařízení čtyři miliony korun, uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Hasiči mimo jiné zasahovali u požáru památné dřevěné rozhledny Hýlačky u Tábora, která byla zcela zničena, či u hořící dřevěné maringotky v Liběšicích na Mostecku.

Na Moravě řešili případy opilé mládeže

Karlovarská policie řešila mimo řady potyček také ohrožování střelnou zbraní a vyšetřovala bodné poranění muže, který si však nedokázal vybavit, jak se mu vlastně stalo. Kuriózní incident se odehrál na Kolínsku, kde syn ukousl otci kus nosu, v Roudnici nad Labem na Litoměřicku musela policie vyjednávat s mužem, který po dopravní nehodě utekl z vozu, skrýval se v domě a vyhrožoval sebevraždou.

Záchranáři ošetřovali zejména poranění způsobená petardami, některá z nich byla vážná. Na Prachaticku vybuchla padesátiletému muži pyrotechnika v ruce a třiadvacetiletého mladíka zasáhla petarda do oka, v Palkovicích na Frýdecko-Místecku petarda popálila sedmatřicetiletého muže na rukách a obličeji. Na jižní Moravě zranila petarda v obličeji pětiletého chlapce v Říčkách na Brněnsku, osmiletému hochovi a osmnáctiletému mladíkovi v Brně lehce poranila oko. Vážné zranění zábavní pyrotechnikou ošetřili i zdravotníci v Pardubickém kraji.

Pomoc potřebovala řada opilých lidí, bylo mezi nimi i mnoho dětí. V Olomouckém kraji skončilo kvůli alkoholu v nemocnici pět dětí, ve Zlínském jich záchranáři ošetřovali šest, nejmladší byl desetiletý chlapec, podnapilé děti byly také v Moravskoslezském kraji. „Nejmladší z nich byla čtrnáctiletá dívka,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

O titul prvního narozeného miminka letošního roku v České republice se budou dělit Vanesa z Karlovarského, Honzík z Plzeňského, Natálie z Jihočeského, Eliška z Jihomoravského a také chlapec z Ústeckého kraje. Všech pět těchto dětí totiž přišlo na svět hned minutu po půlnoci.

Pražský ohňostroj sledovalo až 15 tisíc lidí

Praha do roku 2012 vstoupila čtvrthodinovým ohňostrojem odpalovaným z pontonu zakotveného na Vltavě poblíž Střeleckého ostrova. Světelnou šou v centru metropole nazvanou Praha matka měst sledovalo deset až patnáct tisíc lidí ze zaplněného Karlova mostu, z mostu Legií i vltavských břehů. Další diváky přivezla řada výletních parníků zakotvených mezi jezem a mostem. Jednalo se z větší části o cizince.

Půlnoční oslavy byly podle policie v Praze celkem klidné. Bezpečnosti ve městě napomohla i přítomnost policistů v ulicích, těžkooděnci střežili úsek Václavského náměstí, kterým projíždějí tramvaje. Záchranáři nasadili 120 lidí, speciálně upravený kamion „golem“ a poprvé také terénní vůz pro převoz až osmi pacientů najednou. První zraněné ošetřovali krátce po půlnoci. 

Ostrava: Klid na Stodolní

Letošní Silvestr ale mnohde neproběhl podle představ podnikatelů; slabší a oproti jiným letům střídmější oslavy konce roku hlásí například provozovatelé podniků v ostravské Stodolní. Zde se na novoroční oslavy tradičně sešlo několik tisíc lidí, na příchod roku 2012 však vyčkali v barech, až teprve těsně před půlnocí vyšli z klubů a začali odpalovat novoroční ohňostroje. Sama Ostrava oficiálně nový rok uvítá dnes vpodvečer, na šestou hodinu je připraven novoroční ohňostroj.

Olomouc završila ohňostrojem oslavy už včera. Součástí novoročních oslav byla reprodukovaná hudba, vystoupení kapely a přípitek s primátorem. Silvestrovské oslavy tak byly o něco bohatší než v předchozích letech; v roce 2009 za ně město zaplatilo 420 tisíc korun, v roce 2010 rozpočet kvůli hospodářské krizi a úsporám seškrtalo na 70 tisíc.

Sïlvestrovské oslavy v Olomouci
Zdroj: ČT24

Duchovní povahu mělo loučení s rokem na svatém Hostýně. Ve zdejší bazilice proběhla půlnoční bohoslužba, které se zúčastnilo až 5 000 poutníků. Mše trvala až do druhé hodiny ranní.

Je „detox“ zbytečný?

Velká část Čechů se dnes zřejmě probouzí s předsevzetím, že si od alkoholu na chvilku odpočne. Lidé, kteří se po vánočních a silvestrovských večírcích v rámci očisty a ozdravění jater rozhodnou po celý leden abstinovat, by to však měli přehodnotit. Odborníci z britské organizace British Liver Trust, jež pomáhá nemocným na játra, tvrdí, že měsíční „detox“ je marný.

Místo toho doporučují, aby si milovníci alkoholických nápojů pití zakazovali pravidelně vždy několik dnů v týdnu. „Jednorázová, jednoměsíční snaha udělat něco pro dlouhodobé zdraví jater není krok správným směrem,“ upozornil Andrew Langford z British Liver Trust. Kromě dnů bez alkoholu British Liver Trust lidem, kteří si chtějí udržet játra v dobrém stavu, doporučuje, aby zdravě jedli a pravidelně cvičili.