Soud pustil majitele Amsterdam shopů na svobodu

Majitel sítě Amsterdam shopů v Česku odsouzený v listopadu olomouckým okresním soudem k dvěma rokům vězení za šíření toxikomanie je na svobodě. Z vazby ho propustil olomoucký krajský soud. Tamní soudci zároveň kauzu vrátili zpět k okresnímu soudu kvůli procesním závadám. Polák Artur Slawomir Kamedula se před soud dostal kvůli tomu, že ve svých prodejnách údajně nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. Šlo přitom o průlomový rozsudek, za tuto činnost dosud nikdo před soudem nestál.

Krajští soudci o případu rozhodovali v neveřejném zasedání na konci loňského roku. „Zjistili jsme nějaké procesní závady, věc jsme vrátili okresnímu soudu. Řízení bylo nezákonné, soud se tím bude muset zabývat znovu od začátku,“ řekl dnes soudce krajského soudu Bohuslav Mierva. Doplnil, že tímto rozhodnutím byl muž zároveň propuštěn na svobodu. Státní zástupkyni Lenku Kremzerovou, která muže postavila před soud, rozhodnutí soudu překvapilo: „Nevím o tom, to jste mě nepotěšila. Musím zjistit, z jakých důvodů.“ O rozhodnutí soudu nevěděla ani okresní soudkyně Markéta Langerová, která se případem zabývala.

Kamedulovi hrozilo až pět let vězení

Verdikt soudu dnes potvrdil i obhájce Kameduly Tomáš Sedláček. „Šlo o zásadní procesní vady, kdy třeba nebyla respektována práva obhajoby a obžaloby v rámci předvolání jednoho svědka,“ uvedl. Potvrdil také, že Vánoce jeho klient už strávil doma. I přesto, že byl propuštěn na svobodu bez jakýchkoliv záruk, hodlá se dalšího řízení u okresního soudu účastnit. „On se chce účastnit, nedomnívá se, že by spáchal jakýkoliv trestný čin,“ doplnil Sedláček.

Syntetické drogy
Zdroj: ČT24

Podle obžaloby muž věděl o tom, že pod záminkou sběratelských předmětů prodává syntetické drogy. I znalci u soudu uvedli, že tyto sběratelské předměty obsahovaly návykové látky. Jejich účinky přirovnali k pervitinu, extázi či marihuaně. Prostřednictvím placené reklamy a internetu podle obžaloby muž sváděl široký okruh obyvatel k požívání těchto látek.

Kamedula se ale hájil tím, že šlo o sběratelské předměty, které nebyly určeny ke spotřebě. Podle jeho obhájce šlo navíc o exemplární potrestání. Kamedula je podle něj jediný v Česku, který by měl za své podnikání pykat. Jeho jednání podle advokáta není trestné.