Inspekce vyšetřuje detektivy kvůli kauze předraženého tisku jízdenek

Praha - Případ údajně předraženého tisku jízdenek městské hromadné dopravy v Praze dostává nečekané obrátky. Generální inspekce ozbrojených sborů začala prošetřovat detektivy protikorupční policie (ÚOKFK), kteří kauzu rozkrývají, plánuje vyslechnout i samotného ředitele protikorupční policie Tomáše Martince. O podezřelých tocích peněz z dopravního podniku na Panenské ostrovy upozornili Reportéři ČT.

Ředitel protikorupční policie ÚOKFK Tomáš Martinec mluví na nahrávce z prosince 2011, kterou má ČT k dispozici, s hlavním svědkem případu podezřelých transakcí v pražském dopravním podniku Vladimírem Sittou mladším. Nabízí mu osobní schůzku i seznámení s případem. „Takovýto styl komunikace je jednak porušení etického kodexu Policie ČR, a podle mého je to také porušení trestního řádu,“ říká advokát David Michal. „Já na tom nevidím nic nestandardního, měl jsem pocit, že musím s panem Sittou probrat, kde přišel k takovým informacím, že se kauzou nezabýváme,“ opáčil na to Martinec.

Detektivy už kvůli tomu vyšetřuje inspekce. „Podání jsme přijali, naši pracovníci se tím zabývají. Ale v tuto chvíli není možné poskytnout bližší podrobnosti,“ uvedla mluvčí Generální inspekce ozbrojených sborů Radka Sandorová. Telefonní nahrávku prý získali protivníci Vladimíra Sitty, když se zmocnili jeho počítače při přebírání tiskárny Neograph. „Vím o jediné nahrávce a tu jsem dostal z veřejné emailové adresy, tuším, ze Seznamu, shodou okolností hodinu před násilným převzetím společnosti,“ komentoval situaci pro ČT Sitta.

Vladimír Sitta ml.
Zdroj: ČT24

Podle advokátní kanceláře Šachta and partners svědčí o nadstandardních vztazích mezi Sittou a protikorupční policií také videozáznam, na němž Sitta tvrdí, že disponuje vyšetřovacími materiály protikorupční policie a odmítá je novému vedení vydat. Šéf protikorupční policie ale o žádných takových materiálech neví. Celá kauza se podle něj jen pokouší zmařit vyšetřování údajné korupce v dopravním podniku. „Poškozuje to nejen jméno útvaru, ale samozřejmě i jméno policie,“ říká Martinec k celé věci.