Meteorologové varují: Sever republiky zasáhne orkán

Praha - Severní části České republiky zasáhne dnes večer velmi silný vítr. Na hřebenech hor budou nárazy místy dosahovat rychlosti 110 až 130 km/hod, což je síla orkánu. Výstraha platí od dnešního večera do brzkého středečního rána. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se další výrazné zesílení větru očekává během čtvrtka a pátku, kdy začne na horách i sněžit. Lidé by se proto měli vyhnout hřebenovým túrám, pozor by si měli dávat i řidiči.

Výstraha se týká Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V nadmořské výšce nad 1000 metrů v Libereckém kraji a na Trutnovsku platí vysoký stupeň nebezpečí od 18:00 do středečních 04:00. Ve stejný čas je vyhlášen nízký stupeň nebezpečí pro Náchodsko a Rychnovsko. Na Jesenicku, Šumpersku a v celém Moravskoslezském kraji pak od 20:00 do středečních 06:00 platí vysoký stupeň nebezpečí.

Ve čtvrtek začne na horách sněžit, hrozí sněhové jazyky

„V Moravskoslezském kraji, na Jesenicku a od vyšších poloh Šumperska meteorologové očekávají nárazy větru většinou kolem 70 km/hod, místy i kolem 90 km/hod. Na hřebenech hor na severu a severovýchodě území budou nárazy místy dosahovat rychlosti až 130 km/hod. K přechodnému zeslabení větru bude docházet během středečního rána,“ uvedl ČHMÚ.

Vítr přechodně zeslábne během středečního rána. Jeho další výrazné zesílení ale meteorologové čekají ve čtvrtek a pátek, kdy bude počasí ve střední Evropě pod vlivem hluboké tlakové níže postupující přes jižní Skandinávii k východu. Ve čtvrtek začne na horách i sněžit, mohou se tak začít tvořit i sněhové jazyky.

Vlhké a teplé počasí přeje na Vysočině houbařům

Současné vlhké počasí s teplotami nad nulou přeje na Vysočině houbařům. Podle předsedy jihlavského mykologického klubu Jiřího Burela lidé nacházejí hlavně klasické zimní houby, jako jedlou penízovku sametonohou a hlívu ústřičnou: „Hlívu lze najít na dřevě listnatých stromů ve všech polohách a ve všech typech lesů, zejména podél potoků a dalších míst, kde se drží vlhkost.“ Houby by podle Burela obecně mohly být v místech, kde je více padlého dřeva, zejména listnatého. „Mohou se objevit i na pařezech v městských parcích a podobně,“ dodal. Houbaři by se však podle něj měli vyvarovat sběru některých pozdně podzimních hub, například čirůvek: „Houby mohly opakovaně zmrznout a rozmrznout, a tak by mohly být nebezpečné.“

Rozhovor s Janou Albrechtovou (zdroj: ČT24)