Dobeš zatím krizi ustál, čerpání dotací obnoví do tří měsíců

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) ustál krizi s hrozícím pozastavením čerpání peněz z programu Evropské unie vyhrazeného na vzdělávání. Po dnešní schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) novinářům řekl, že problém je jen technický a má řešení. Slíbil do tří měsíců tok peněz obnovit. Na tiskové konferenci dnes zároveň uvedl, že za chyby v čerpání fondů EU může bývalé vedení školství, kontrolní orgán ministerstva financí a Středočeský a Ústecký kraj. Stínový ministr školství za ČSSD a náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek Dobešovo vyjádření označil za lež.

„Nedostatky v kontrolním systému jdou v mnoha případech na vrub kontrolního orgánu PAS, který je metodicky řízen ministerstvem financí. Kontroly projektů provedené oddělením PAS totiž neodhalily chyby, které při následné kontrole zjistila Evropská komise,“ uvedl Dobeš. „Devadesát procent výtek je z (projektů) let 2008 až 2009,“ dodal ministr. Tehdy sekci pro čerpání EU fondů vedl Jan Vitula (TOP 09). „Ve chvíli, kdy odcházel, tak bylo proplaceno 0,27 procenta finančních prostředků,“ dodal ministr. „Hysterii“ kolem fondů už dříve označil za politickou.    

Vitula ale pochybení odmítl, za vše podle něj může špatné řízení a Dobešova chaotická personální politika. Ve vedení eurofondů se za Dobeše vystřídalo už pět manažerů. Na „podivnou personální politiku“ poukázal ve Studiu ČT24 i odborný konzultant a mluvčí společnosti EDUin Tomáš Feřtek: „Vedlo to k tomu, že ten odbor není pravděpodobně příliš schopný fungovat.“

Chládek: Kdyby hanba fackovala, tak má pan ministr obě tváře červené

Co se týká projektů krajů, pochybení byla zjištěna u Ústeckého a Středočeského. Ústecký kraj prý dělil zakázky a nastal zde střet zájmů. Středočeský kraj zase údajně neprováděl kontroly projektů. „Kdyby hanba fackovala, tak má pan ministr obě tváře červené. Místo aby převzal spoluzodpovědnost, tak se snaží házet problémy na kraje,“ reagoval Chládek. Středočeský kraj podle něj v kontrolách naopak dopadl nejlépe a největší problémy byly na straně ministerstva školství. Řešil se údajně jediný problém způsobený nedostatkem úředníků na velké množství projektů. Ten se ale podle Chládka podařilo odstranit.

Ústecký kraj podle své mluvčí Magdalény Hanáčkové nemůže ke kritice zaujmout žádné stanovisko, protože nezná konkrétní obsah auditu a neví proto, jakých pochybení se měl dopustit. Kraji ale vadí, že informace z auditu ještě před oficiálním zveřejněním v češtině pronikly do médií. „Prokazatelně došlo k úniku informací z institucí, které auditorskou zprávu v anglickém jazyce obdržely. Média tak disponovala auditorskou zprávou, o které nebyl Ústecký kraj informován, a nemohl se k ní tedy vyjádřit ani zaujmout stanovisko,“ řekla mluvčí s tím, že Ústecký kraj v souvislosti s tím zvažuje právní kroky.

Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD): „Pan premiér tímto přebírá spoluzodpovědnost za celý problém, a pokud ho nevyřeší společně s panem ministrem, tak si myslím, že je to i na zvážení, jestli i pan premiér má co dělat na své pozici.“

Ministra dnes podržel i premiér Nečas. I on se domnívá, že většina z těchto problémů spadá do let 2008 a 2009: „Vzniklé problémy týkající se současné vlády jdou na vrub především některým krajům.“ Na společné schůzce ale zdůraznil nutnost vyřešit problémy s čerpáním peněz z EU do dubna. Dobeš mu to jednoznačně slíbil: „My už dnes máme řešení a víme, že zhruba do tří měsíců dovedeme ta opatření udělat.“ Nečas zároveň Dobeše upozornil na problematické časté personální změny ve vedení eurofondů, které mají podle premiéra vliv na dobrou administraci operačního programu.

Koaliční TOP 09 i opoziční ČSSD ale Dobeše kvůli evropským dotacím ostře kritizují. Podle předsedy poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka by měl ministr vyvodit osobní odpovědnost z nynějších potíží i své personální politiky. Věci veřejné se naopak za svého ministra postavily. „Svoji argumentaci obhájil… Ukazuje se, že řada vytýkaných neduhů je staršího data, z dob Dobešových předchůdců z let 2008 a 2009,“ sdělila po dnešním jednání předsednictva strany místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. „Určitě má naši podporu,“ dodal další místopředseda strany Milan Šťovíček. „Tlak na jeho osobu byl uměle vytvořen,“ míní místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake.

Evropská unie může ministerstvu školství dočasně pozastavit proplácení dotací z unijních fondů. Její audit totiž zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Resort je kvůli čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky, patří také k nejpomaleji čerpajícím institucím. Pokud by podle Dobeše k pozastavení peněz skutečně na čas došlo, bude současné projekty ministerstva financovat stát. Evropská komise by pak vše zpětně proplatila.

Vydáno pod