Firma, která napálila důchodce s krémem, zřejmě není žádným nováčkem

Praha – Kauza firmy Streemsun, která převážně starším lidem rozdávala za korunu krémy na křečové žíly a teď po nich chce za vstup do drogerijního klubu skoro pět tisíc korun, má další pokračování. Server Týden.cz upozornil, že stopy vedou k lidem, kteří mají na svědomí falešný web ministerstva spravedlnosti. Počet podvedených důchodců se vyšplhal už ke čtyřem stovkám.

Podle serveru Týden.cz mají ve firmě Streemsun podíl lidé napojení na společnost CERD ČR. Ta provozuje takzvaný Centrální registr dlužníků. Ta sice má poskytovat údaje o zadlužených firmách a lidech, ale nespolupracuje s ní žádný z velkých poskytovatelů úvěrů.

S firmou CERD ČR se navíc soudilo i ministerstvo spravedlnosti. Firma totiž provozovala webové stránky, které se tvářily jako oficiální stránky ministerstva spravedlnosti, ve skutečnosti šlo ale o reklamu na Centrální registr dlužníků. Stránky byly dokonale matoucí, běžný uživatel nic nepoznal.

O co jde v kauze krémů?

Na případ upozornila Česká televize už loni na podzim. Hostesky rozdávaly na ulicích převážně starším lidem krém na křečové žíly. Chtěly za něj jen jednu korunu, dotyční ale museli podepsat jeden dokument. Napálení lidé tvrdí, že byli informováni, že podepisují doklad o převzetí krému. Ve skutečnosti se ale upsali ke členství ve drogistickém klubu s ročním poplatkem 4 650 korun. Napáleným důchodcům teď chodí do schránek upomínky o zaplacení dlužné částky. Řada lidí se až teprve teď dozvěděla, co vlastně podepsali. Poškození jsou ze všech koutů Česka, převažují ale lidé ze severu Moravy.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů je smlouva neplatná, protože byli lidé uvedeni v omyl. Lidem radí zaslat nejprve na adresu firmy námitku pro neplatnost smlouvy.