Nedokážeme zvládnout 4000 lidí, říká ředitel úřadu práce

Praha – Rada postižených vyzvala lidi s handicapem, aby přišli dnes do úřadů práce a podali tam své žádosti o příspěvek na mobilitu. V jeden den tak mohou protestovat proti změně vyplácení dávek. „Úředníci jsou připraveni těmto lidem pomoci. Ale nedokážeme zvládnout najednou čtyři tisíce lidí nebo nevím, kolik by jich mohlo přijít,“ přiznává Jiří Kubeša, generální ředitel Úřadu práce ČR, který byl hostem Interview ČT24.

Velmi divoká situace na úřadech v Brně

V některých úřadech práce v Česku se tvořily fronty již v pondělí, kdy poprvé začaly vyplácet všechny sociální dávky a příspěvky. Vážnější situace nastala na úřadech práce v Brně. V Králově Poli, kam chodí zdravotně postižení, byla podle šéfa brněnské krajské pobočky Jana Marka situace „velmi divoká“. Podle Marka však většina lidí situaci chápala a chovala se slušně.

„Očekávali jsme nápor prvního dne. Přišel, ale zaplaťpánbůh ne v tak velké míře, jaké jsme se obávali. Došlo k excesům. V Brně přišlo 150 zdravotně postižených, kteří si přečetli výzvu a přišli, protože se domnívali, že čím dříve přijdou, tím bude nárok lépe uspokojitelný nebo vynutitelný. Bylo to zbytečné,“ myslí si Kubeša.

Podle ředitelů dalších poboček v Česku úředníci větší nápor záhy zvládli a vážnější problémy nenastaly. Na úřady dohlíželi strážníci. Podle generálního ředitele úřadu práce Jiřího Kubeši se o zmatcích mluvit nedá. Podle něj se dávky mnohde vyplácejí na stejných místech jako dosud a systém se neměnil.

Kubeša uvedl, že úřady práce jednaly se strážníky, kteří na pobočky dohlížejí. Zasáhli by v případě agresivnějších výpadů proti úředníkům. „Není to tak, že by se úřady připravovaly na nějaké bouře,“ dodává.

„Smyslem je ukázat nesmyslnost reformy“

Kolik handicapovaných dnes výzvu vyslyší a do úřadů se vypraví, není známo. „Akci neorganizujeme. Lidé na úřad nemusí. Je to výzva a dobrovolné rozhodnutí každého. Smyslem je ukázat nesmyslnost reformy,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Sám se na úřad s žádostí chystá.

Všechny dávky, podpory a příspěvky…

…od ledna začínají vyplácet úřady práce. Přebírají tak část agendy i 1 600 úředníků od radnic. Podle některých kritiků se změna připravovala narychlo a pracovníci nápor nezvládnou. Ministr práce Jaromír Drábek už dřív řekl, že i když je čas pro přechod na nový systém napjatý, vše se zvládne, zásadní potíže by nastat neměly a potřební by měli peníze od státu dostat bez větších problémů.

Reforma mimo jiné mění právě podporu pro postižené. Dvě dosavadní dávky na provoz auta a na dopravu nahrazuje příspěvek na mobilitu. Nově by potřební měli dostávat 400 korun měsíčně, ročně tedy maximálně 4 800 korun. Podle Krásy tak mnozí o část peněz přijdou a budou mít méně než dosud, přestože se doprava a benzin zdražují.

Šéf rady podotkl, že dřív mohli postižení požádat o peníze kdykoliv v roce a celou sumu dostali naráz. Nyní se jim částka bude vyplácet od měsíce, v němž si o ni požádají, a posílat se bude každý měsíc. Podle vedení rady by se proto žadatelé měli na úřady dostavit co nejdřív, aby o peníze nepřišli. Rada postižených změnu příspěvků a jejich vyplácení už dřív kritizovala. S ministerstvem práce jednala o kompromisu. Nynější úpravu Krása označil za nesmyslnou a byrokratickou.

Vydáno pod