Nečas: Odložení vyrovnání s církvemi by stálo 1,5 miliardy

Praha – Vláda dnes znovu přerušila jednání o vracení majetku církvím, k návrhu zákona by se měla vrátit příští středu. Věci veřejné (VV) s podporou zákona váhají, chtějí vědět, kde na to stát vezme peníze. Na vládě proto požadovaly odklad finančních kompenzací pro církve do doby růstu. Podle předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla by to ale patrně vyžadovalo nové jednání s církvemi, jako každá změna již vyjednaných podmínek. O požadavcích VV by měli ještě jednat i koaliční lídři ve formátu K9. Nejmenší vládní stranu podpořil také místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády zdůraznil, že trvá na již schválených parametrech vyrovnání s církvemi. Do Poslanecké sněmovny by proto podle něj zákon měl jít jen v případě, že ho podpoří všechny tři vládní strany: „Předpokládám, že všichni dostojíme své zodpovědnosti a na jednání K9 jednoznačně tento problém vyřešíme, aby ho vláda mohla schválit příští týden.“ Je podle něj pravda, že třicetiletá splátka se stane obligatorním výdajem a bude hrazena ze státního rozpočtu. „Pokud bychom ale odkládali tuto výplatu, tak skutečností bude, že to bude stát daňové poplatníky proti návrhu tohoto zákona o 1,5 miliardy více,“ upozornil. Stát by totiž tuto částku musel církvím stále ročně vyplácet.

Případné odložení finančního plnění je ale třeba znovu projednat, jinak by mohlo jít o „diktát státu“, reagoval Ruml. Zároveň v pořadu České televize Události, komentáře vyjádřil lítost nad případným zmařením tak složitě vypracované dohody. Situaci, že by se nějak měnily parametry koaliční dohody, si ale vedle ODS nedovede představit ani TOP 09. Mimo jiné i proto, že by to znamenalo nové vyjednávání se 17 církvemi a náboženskými organizacemi.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí

„Česká republika, předtím Československo, dvaadvacet let nedokázaly vyřešit, aby vrátily církvím to, co jim předchozí režim ukradl. A jestli dnes někdo říká ano, my principiálně s tím řešením souhlasíme, ale pojďme počkat až někdy, tak to je přeci absolutně nepřijatelná pozice. To, co bylo ukradeno, musí být vráceno co nejdřív.“

Církve: Případné odložení finančního plnění je třeba znovu projednat

„V období ekonomické krize, kdy ministerstvo financí zvažuje vypsání nových daní, zvyšování DPH, daně z převodu nemovitostí a daní na paliva, považujeme za vhodné odložit finanční část plnění církevních restitucí,“ napsala místopředsedkyně VV Karolína Peake v tiskovém prohlášení. Vyplácení finančních náhrad by podle ní mohlo být odloženo o jeden rok, tedy od 1. ledna 2014, nebo na rok, kdy bude česká ekonomika růst. Místopředsedkyně VV zároveň poprosila církve o pochopení a o společnou schůzku nad tímto návrhem.

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta

„Nechceme oddělovat debatu o tom, že zvyšujeme závazky státu, v situaci, kdy se zároveň připravujeme na zásadní škrtání na všech stranách. Od pana ministra financí chceme od léta stále slyšet, kde na to vezmeme.“

Ptát se, na úkor kterých priorit na to vláda vezme peníze, považuje za oprávněné i Dienstbier. Připustil ale, že církve musí kromě náboženských povinností plnit svou úlohu také v sociální a zdravotnické oblasti. Připomněl, že ČSSD navrhuje vložit majetek, který kdysi církvím patřil, do speciálního fondu a činnost církví financovat z jeho výnosů.  

Představa, že jde oddělit fyzické vydávání majetku od splátek, ale podle Nečase není příliš realistická, mimo jiné proto, že by jednu ze 17 církví a náboženských společností výrazně zvýhodňovala před ostatními. Vládní vyjednavači už se dříve s církvemi domluvili, že jim stát během třiceti let vyplatí 59 miliard korun. K tomu dostanou zpět lesy, pole, rybníky a budovy v hodnotě dalších 70 miliard korun.