Upozornil na zločin a skončil ve vazbě. Soud mu dal šanci na odškodné

Brno – Česká justice porušila základní práva Jiřího Kosteleckého ze Šumperska, který sám upozornil na trestnou činnost, spolupracoval s policií, ale přesto skončil ve vazbě. Ústavní soud (ÚS) dnes dal Kosteleckému novou šanci na náhradu nemajetkové újmy. Jeho žalobou o 3,5 milionu korun se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

V kauze se podle Kosteleckého stížnosti objevilo hned několik závažných chyb. Jeho vazba například údajně o tři dny přesáhla zákonnou dvouletou lhůtu a celé soudní řízení, které skončilo osvobozujícím výrokem, bylo příliš dlouhé.

Rychetský: Stigma stíhání nelze odčinit jen soudním výrokem

Nález Ústavního soudu je důležitý i pro další podobné případy trestních stíhání nevinných lidí. Soudy by měly náhradu nemajetkové újmy poskytovat vždy, když doba mezi zahájením trestního stíhání a osvobozujícím výrokem bude „delší než v řádu týdnů či měsíců“. „Stigma trestního stíhání, které na člověku neprávem ulpí, nelze odčinit jen soudním výrokem, trvá-li stíhání příliš dlouho,“ uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Kostelecký v roce 1998 sám předal policii informace o krádežích osobních aut a jejich následné legalizaci pomocí falešných technických průkazů. Na přímý pokyn policie se pak zúčastnil transakce s falešnými bankovkami. Téhož dne jej zadržela zásahová jednotka a skončil ve vazbě.

Soud Kosteleckého zprostil obžaloby až po několika letech. Z rozsudku vyplývá, že policisté s justicí spolupracovali jen velmi neochotně, nechtěli například objasnit všechny podrobnosti fingované transakce.

Zásah do svých osobnostních práv spatřoval Kostelecký v postupu orgánů činných v trestním řízení počínaje sdělením obvinění přes vzetí do vazby až k podání obžaloby. Stěžoval si také na procesní chyby. V trestním řízení například hájil jeho zájmy právník, o kterém se později ukázalo, že byl vyškrtnutý ze seznamu advokátů. Kvůli tomu se prodloužil proces i vazební stíhání. Celá kauza měla dopad i na mužův rodinný život a sociální postavení. Rozvedl se, odvrátili se od něj bývalí zákazníci. Kvůli tomu se ocitl ve finančních problémech.

Za své stíhání a věznění žádal Kostelecký od státu 3,5 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy v penězích. U Městského soudu v Praze v roce 2007 neuspěl. Nevyhověl mu následně Vrchní soud v Praze ani Nejvyšší soud. Podle Ústavního soudu není nárok promlčený.